Váratlan helyzet a napraforgónál - sokan nem örülnek

Az USA mezőgazdasági minisztériumának terméselőrejelzése azt üzeni: mindenütt jobb lehet a 2018-as eredmény, mint ahogy azt eddig várták. A magyar gazdák beszámolói szerint kiváló az itthoni napraforgótermés is, Ukrajnából pedig "aggasztóan jó" terméskilátásokról érkeznek hírek. Ez bizony hosszabb távra is leszoríthatja az árakat.
K. Kiss Gergely, 2018. október 6. szombat, 16:09
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az agrárszektor.hu Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Csongrád, Borsod megyében tesztelte a várható napraforgó-hozamokat és árakat. Nagyon úgy tűnik, hogy azok jártak jól, akik 92-93 ezer forintos áron előre leszerződtek a várható termés harmadára-felére. Ma ugyanis sehol nem kezdődnek már kilencessel az ajánlatok, a termelők 82-88 ezer forint közötti tonnánkénti telepi árakról számolnak be az ipari napraforgó esetén. A felvásárlás kezdetén ugyanakkor mindig nyomottabbak az árak - olvasható a portálon.

A hozamok váratlanul jól alakulnak: 3,5-4 tonnás eredményre számítanak valamennyi megkérdezett üzemben. A termelés nettó költsége 200-220 ezer forint körül alakul hektáronként, de ebben sem a gépi amortizáció, sem a földbérleti díj, sem a munkaerő nincs benne.

Fejér és Hajdú-Bihar megyében a bérleti díj meghaladja a földalapú támogatás összegét. A gazdák állítása szerint a munkabérek az utóbbi három évben 40-50 százalékkal emelkedtek, csak így lehetett az embereket megtartani. "Ha minden költségemet figyelembe veszem, inkább 320 ezer forintra jön ki egy hektárnyi napraforgó előállítási költsége" - hangzik el Adonyban. Ha 3,8 tonnás terméssel és 85 ezer forintos árral számolunk, akkor éppen nullán áll az a termelő, aki az összes járulékos költségét is figyelembe veszi.

Idén a fillérek jellemzőbbek, mint a centek

Az ár emelkedésére pedig nincs kilátás. Ahogy tavaly, úgy idén is ráfizethet az, aki ezt a terményt kezdi el betárolni. Napraforgóból az EU28 termésmennyisége alig lesz kisebb, mint a tavalyi 9,7 millió tonna volt, de ennél sokkal fontosabb az ukrán helyzet.

Az ukrán exportvolumen a 2017/18-as évi 45 ezer tonnás kivitellel szemben most 100 ezer tonna lehet, miközben a napraforgóolaj-export is emelkedik 250 ezer tonnával, így elérheti az 5,6 millió tonnát.
Ez a világ globális napraforgóolaj-exportjának 57 százaléka (!), és a második helyezett orosz kivitel kétszerese. Nem csoda, ha a magyar gazdák egyre kevesebb fantáziát látnak a napraforgóban, és a nagy hazai felvevőpiaccal rendelkező kukorica felé fordultak - értékel az agrárszektor.hu.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK