Az agrárszektor.hu Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Csongrád, Borsod megyében tesztelte a várható napraforgó-hozamokat és árakat. Nagyon úgy tűnik, hogy azok jártak jól, akik 92-93 ezer forintos áron előre leszerződtek a várható termés harmadára-felére. Ma ugyanis sehol nem kezdődnek már kilencessel az ajánlatok, a termelők 82-88 ezer forint közötti tonnánkénti telepi árakról számolnak be az ipari napraforgó esetén. A felvásárlás kezdetén ugyanakkor mindig nyomottabbak az árak - olvasható a portálon.

A hozamok váratlanul jól alakulnak: 3,5-4 tonnás eredményre számítanak valamennyi megkérdezett üzemben. A termelés nettó költsége 200-220 ezer forint körül alakul hektáronként, de ebben sem a gépi amortizáció, sem a földbérleti díj, sem a munkaerő nincs benne.

Fejér és Hajdú-Bihar megyében a bérleti díj meghaladja a földalapú támogatás összegét. A gazdák állítása szerint a munkabérek az utóbbi három évben 40-50 százalékkal emelkedtek, csak így lehetett az embereket megtartani. "Ha minden költségemet figyelembe veszem, inkább 320 ezer forintra jön ki egy hektárnyi napraforgó előállítási költsége" - hangzik el Adonyban. Ha 3,8 tonnás terméssel és 85 ezer forintos árral számolunk, akkor éppen nullán áll az a termelő, aki az összes járulékos költségét is figyelembe veszi.

Idén a fillérek jellemzőbbek, mint a centek

Az ár emelkedésére pedig nincs kilátás. Ahogy tavaly, úgy idén is ráfizethet az, aki ezt a terményt kezdi el betárolni. Napraforgóból az EU28 termésmennyisége alig lesz kisebb, mint a tavalyi 9,7 millió tonna volt, de ennél sokkal fontosabb az ukrán helyzet.

Az ukrán exportvolumen a 2017/18-as évi 45 ezer tonnás kivitellel szemben most 100 ezer tonna lehet, miközben a napraforgóolaj-export is emelkedik 250 ezer tonnával, így elérheti az 5,6 millió tonnát.
Ez a világ globális napraforgóolaj-exportjának 57 százaléka (!), és a második helyezett orosz kivitel kétszerese. Nem csoda, ha a magyar gazdák egyre kevesebb fantáziát látnak a napraforgóban, és a nagy hazai felvevőpiaccal rendelkező kukorica felé fordultak - értékel az agrárszektor.hu.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.