Hivatalos adatok szerint nyolc év alatt a felére csökkent Oroszországban az alkoholos italok fogyasztása - vette át a helyi hírforrások hírét a lengyel Rzeczpospolita. A független szakértők vitatják ezt az adatot, ám az orosz egészségügyi miniszter határozottan kijelentette, hogy az égetett szeszes italok fogyasztása 2018-ra fejenként évi 9,3 literre esett a 2011-es 18 literről.

Eközben zuhant a nem legális forrásokból származó alkoholmérgezések száma is, de még az alkohollal kapcsolatos betegségeké is. Ennek köszönhető, hogy a munkaképes korú férfiak halálozási aránya 2012 óta 18 százalékkal csökkent.

Az orosz adatok szerint a 2018-as alkoholfogyasztás harmada származott nem legális forrásokból, saját termelésből vagy iparszerű illegális gyártásból. A hatóságok igyekeznek visszaszorítani az utóbbit: 2018-ban fél év alatt több mint ezer illegális alkoholárusító helyet számoltak fel.

Az Alkoholgyártók Szövetsége szerint az Oroszországban eladott vodka fele az ország legszegényebb részeiben elhelyezkedő illegális főzdékből kerül ki. Elsősorban a kaukázusi régióból, Csecsenföldről, Dagesztánból.Az ott feketén dolgozó muzulmánok józanok a munkában és nem lopnak. Az üzletet a korrumpált hivatalnokok védik.