Az AP hírügynökség összeállítása emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben több ország, így Ausztrália, Dél-Korea, Indonézia és Dél-Afrika jegybankja kamatot csökkentett, hogy ellensúlyozza a globális gazdaság növekedésének lassulásából, az amerikai-kínai kereskedelmi viszályból és a brexit bizonytalan kimeneteléből fakadó kockázatokat.

Szakértők rámutattak arra, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed július 31-én záródó kétnapos ülésén  kamatcsökkentésről dönthet, először 2008 óta. Az irányadó kamatsáv jelenlegi 2,25-2,50 százalék.

Megfigyelők szerint az szinte biztos, hogy az ECB hamarosan gazdaságélénkítő intézkedéseket hoz. Most csak az a kérdés, hogy ezt az ECB kormányzótanácsának hat hét múlva esedékes ülésén, vagy már csütörtökön bejelentik.

A Morgan Stanley elemzői azzal számolnak, hogy az ECB talán már csütörtökön mínusz 0,4 százalékról mínusz 0,5 százalékra változtatja a betéti kamatlábat. Az euróövezeti jegbank igazgatótanácsa legutóbbi, június 6-i ülésén még használta azt az egy ideje standard szöveget, miszerint "a kamat a jelenlegi szinten marad legalább 2020 első fél évének a végéig".

A június eleji ülésen változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét.

A szakértők körében megoszlik a vélemény azzal kapcsolatban, hogy az ECB valamikor a későbbiekben felújítja-e a 2015-ben elindított és tavaly decemberben kifutott, 2,6 ezer milliárd eurós eszközvásárlási programját. A jegybank júniusban az euróövezet idei GDP-növekedésével kapcsolatos előrejelzést 1,2 százalékra javította az addig várt 1,1 százalékról, a jövő évre vonatkozó adatot ugyanakkor 1,6 százalékról 1,4 százalékra rontotta. Tavaly 1,9 százalékkal nőtt az euróövezet GDP-je.

Elemzők korábban szeptemberre várták ezt a lépést.