Váratlan változást is hozhat az EP-választás

Még soha nem töltötte be nő az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács elnöki tisztségét és a többi uniós felső vezetői pozícióban is túl kevés a nő. Az európai parlamenti választások utáni tisztújítást lehetővé teszi, hogy ez megváltozzon.
Komócsin Sándor, 2019. május 26. vasárnap, 07:40
Fotó: Pixabay

Az Európai Unió vezetői azt akarják, hogy vagy az unió döntés-előkészítő és -végrehajtó testülete, az Európai Bizottság, vagy az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke a jövőben nő legyen - adta hírül a Financial Times. A nemek közötti egyensúly biztosítására lehetőséget kínál, hogy az európai parlamenti (EP)-választások után megújul az EU teljes "tisztikara".

Egy blogbejegyzésben 70 jelenlegi és korábbi EU-s vezető szólította fel az európai politikai közösség megválasztandó képviselőit, hogy olyan vezető testületeket állítsanak össze - beleértve ebbe az elnököket és az elnökhelyetteseket is -, amelyek tagjainak fele nő. Ez nem a női egyenjogúság kérdése, hanem az európai társadalom egészének érdeke. A nők ugyanis nem egy kisebbség tagjai, akiknek "reprezentatív" jelenlétet kell biztosítani - fogalmaznak az álláspontjukat rögzítő dokumentumban.

Fél év múlva kiderül

A várakozások szerint a nacionalista és EU-ellenes pártok növelni fogják a befolyásukat az EP-választás eredményeként, ami azt jelenti, hogy a parlament a korábbinál megosztottabb lesz. Így nagyobb kihívást jelent majd a megüresedő vezetői posztok elosztása. Ez azonban nem lehet akadálya a változtatásnak. Jelenleg a 21 európai bizottsági biztos közül mindössze nyolc nő, a hat elnökhelyettes között pedig csak egy nő található.

A blogposztot mások mellett aláírták az európai pártcsaládok jelöltjei az európai bizottsági posztra (Manfred Weber az Európai Néppárt, Frans Timmermans, a szocialisták és demokraták jelöltje, illetve Ska Keller és Bas Eickhout a zöldek párosa). Nem biztos ugyanakkor, hogy közülük kerül ki az új bizottsági elnök, mert az uniós tagállamok vezetői nem értenek egyet abban, hogy a pártcsaládok jelöltjei közül válasszanak-e valakit vagy ettől teljesen függetlenül, ha tetszik: szabadon döntsenek.

Az új Európai Bizottságnak novemberre kell összeállnia, az Európai Tanács új elnökének nem sokkal ezt követően kell megkezdenie a munkáját. Szakértők arra számítanak, hogy az európai döntési folyamatok lassúsága miatt nem sikerül majd tartani ezeket a határidőket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.05.26 13:53

"is túl kevés a nő"

Jó, "legyen női kvóta" de akkor legyen "fehér" kvóta a 10 km-es hosszútávfutásban is (1 néger, 2 kínai, 1 fehér, 2 indiai, 2 "spanyol ajkú").
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.26 13:02

@europeer:
Megnéztem az EBH honlapján:
Vezetőség 5 nő, 0 férfi
Megyénkénti képviselők:
12 nő, 7 férfi, a 19 megyében.
Összesen: 17 nő, 7 férfi. Miről beszélnek a nők?
HR osztályon mennyi férfi és mennyi nő van?
A cégvezetők között is már több nő van.
Kicsit túlzásba esetek a nők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.26 12:40

Tele a tököm ezzel a kevés a nő itt-ott, amott.
100 éve még nem is szavazhattak, most már ott tartunk, hogy megkérdőjelezik a szavazás eredményét.
Indulni kell, s akit beszavaznak, az lesz bent. Ne azért legyen ott, mert nő.
Egyébként ha már erről van szó, megnézte valaki, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál,amelyik a nőkért küzd, mennyi a női alkalmazott és mennyi a férfi?
Na, ott kezdődik a hátrányos megkülönböztetés, és és férfiak számára.
Vagy 30 nő mellett dolgozik 2 férfi.
Több férfit az Egyenlő Bánásmód Hatóságba!
És utána beszéljünk arról, hogy hol kevés a nő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html