Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn kiadott jelentése szerint havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában augusztusban. Elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak a júliusban mért 0,4 százalékos csökkenés után - írta az MTI.

A vártnál kedvezőbb adat enyhítheti a gazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat. Az első negyedévben 0,4 százalékkal, a másodikban pedig már csak 0,2 százalékkal nőtt az euróövezeti gazdaság az előző három hónaphoz képest. Július-szeptemberben pedig tovább lassulhatott az ütem a német feldolgozóipar recessziójának következményeként. Az Eurostat október 31-én teszi közzé a harmadik negyedévről szóló első becslését.

Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 2,8 százalékkal esett vissza az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése augusztusban. Elemzők kisebb, 2,5 százalékos csökkenésre számítottak az előző havi 2,0 százalékos visszaesés után.

Az Európai Unió 28 tagállamában júliushoz képest 0,1 százalékkal nőtt, tavaly augusztushoz képest viszont 2,0 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Az euróövezetben és az unióban is a tőkejavak termelése nőtt a legerősebb ütemben havi összevetésben, 1,2 százalékkal, illetve 0,8 százalékkal.

Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 8,1 százalékkal, Szlovákiában esett vissza. A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban 5,0 százalékkal csökkent az ipari termelés augusztusban, míg júliusban 5,1, júniusban pedig 5,9 százalékos volt a visszaesés.

A legnagyobb mértékben Málta ipari termelése nőtt, 7,4 százalékkal, a sorban következő Dániában 6,6 százalékra, Finnországban pedig 4,5 százalékra rúgott az ütem augusztusban.

Havi összevetésben ugyancsak Máltán nőtt legerősebben az ipari termelés augusztusban, 5,6 százalékkal, Észtországban 3,9 százalékkal, Lettországban pedig 3,0 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Horvátországban mérték, 3,0 százalékosat, majd Szlovákia következik 2,6 százalékkal és Litvánia 2,4 százalékkal.

Magyarország ipari termelése júliushoz képest 1,2 százalékkal csökkent, tavaly augusztushoz képest pedig 2,7 százalékkal nőtt az Eurostat adatai szerint.