Váratlan bejelentés Németországból

Nem csatlakozik pártja frakciójához a német szövetségi parlamentben (Bundestag) az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik társelnöke, Frauke Petry.
Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 25. hétfő, 10:54
Fotó: AFP

A vasárnapi Bundestag-választáson egyéni képviselői mandátumot szerzett politikus a két társelnök és a párt kampányát vezető két úgynevezett csúcsjelölt hétfői berlini közös tájékoztatóján tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az AfD-ben véleménykülönbségek vannak tartalmi kérdésekben, amelyeket nem szabad "agyonhallgatni".

Mint mondta, az AfD-nek "konzervatív reálpolitikát" kell folytatnia, és azon kell dolgoznia, hogy kormányképessé váljon és hatalomra kerüljön a következő Bundestag-választáson. Hozzátette: hosszú mérlegelés után úgy döntött, nem lesz tagja az AfD frakciójának a Bundestagban.

Váratlan bejelentése után távozott a tájékoztatóról.

A másik társelnök, Jörg Meuthen hangsúlyozta: nem felel meg a valóságnak, hogy két tábor van a pártban, a "Petry-féle mérsékelt", és a "fundamentális ellenzéki" politikát folytató, "szélsőjobboldali" irányzat. Hozzátette, hogy az AfD programja

90 százalékban teljes mértékben reálpolitikai

elemeket tartalmaz. Jörg Meuthen élesen bírálta Petry tevékenységét, szerinte "kevéssé segítette" az AfD kampányát, hogy több alkalommal elhatárolódott a csúcsjelöltektől.

Alice Weidel csúcsjelölt kiemelte, hogy az AfD "konstruktív" ellenzéki munkára készül a Bundestagban. A szövetségi parlament az AfD megjelenése révén ellenőrizni fogja a kormányt. Ez az utóbbi négy évben nem történt meg, amit jól mutat a Merkel-kormány menekültpolitikája - tette hozzá.

Űr a jobboldalon

A másik csúcsjelölt, Alexander Gauland hangsúlyozta, hogy az AfD sikere a Bundestag eddigi pártjainak "sikertelensége is", különösen az Angela Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségé, amely "nagyon nagy helyet hagyott a jobboldalon".

Alexander Gauland kérdésre válaszolva elmondta, németnek tekint mindenkit, akinek német útlevele van, az a választási jelszó, hogy a németeknek vissza kell szerezniük országukat, azt fejezi ki "képletesen", hogy "nem akarjuk, hogy Németországot elveszejtse az idegen kultúrából érkező idegen emberek inváziója". Ezzel kapcsolatban Jörg Meuthen aláhúzta: tévedés, hogy az AfD "elutasít mindenfajta migránst". Ténykérdés, hogy igen jelentős, sok milliós számban élnek Németországban "a társadalmunkba beilleszkedett migránsok", és éppen ők azok, akik különösen nagy mértékben támogatják az AfD-t - mondta.

Petry nem egyeztetett senkivel

Jörg Meuthen, Alice Weidel és Alexander Gauland egyaránt elmondta, hogy Frauke Petry nem egyeztetett velük döntéséről, és nem tájékoztatta őket a döntés bejelentése előtt.
Frauke Petry a társelnöki tisztség mellett az AfD Szászország tartományi szervezetének vezető tisztségét is ellátja. A párt éppen Szászországban szerepelt a legjobban, a szavazatok 27 százalékát szerezte meg, valamennyi vetélytársát megelőzve.

Az AfD a vasárnapi választáson országszerte a szavazatok 12,6 százalékát gyűjtötte össze, így a harmadik számú politikai erő a CDU/CSU és a szociáldemokraták (SPD) után. Frakciója - Frauke Petryt nem számítva - 93 képviselőből állhat.

(Fotó: AFP PHOTO/John MACDOUGALL)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.09.25 14:25

@oligomer:
Orbán hazudik, ennyi.
Jellemző rátok, hogy mindent összekevertek, hogyan jön ide a pápa Őszentsége?
De ha már említed, nem áll Orbánnal egy véleményem a menekültek ügyében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.09.25 14:22

@krix2:
Nem vetted észre, hogy egy idegenellenes párttól idéztem?
Neked már azok sem az igaziak!
Mondtam sürgősen csinálj valamit mert a ti álltok a pusztában egyedül gyűlölködve, könnyű célpontként, rozsdás szablyátokkal hadonászva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.09.25 13:03

@gyurta:
"Hát persze, meg törökök több millióan akik muszlimok!"

A törökök beilleszkedtek?
http://kitekinto.hu/europa/2012/04/03/a_nemetorszagi_torok_kisebbseg_helyzeterl
"Sarrazin többek között megemlíti a muzulmán bevándorlók átlag alatti munkaerőpiaci integráltságát, részvételüket az oktatásban, valamint az átlag feletti függőségüket a szociális ellátórendszerektől, termékenységüket, bűnözésre való hajlamukat. "

Az egyik legnagyobb példányszámban eladott könyv

Ezt meg G. merkel anyád vartyogta:
"2010-ben a magas politikában is számos változás következett be, sok európai politikus a multikulti koncepció végét hirdette, így például Angela Merkel is. A német kancellár 2010 augusztusában a fiatal kereszténydemokraták potsdami országos értekezletén jelentette ki, hogy a multikulturális társadalom felépítésére tett erőfeszítések megbuktak, mivel az elképzelés, hogy a népcsoportok békésen élnek egymás mellett, nem vált be."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2017.09.25 13:02

@gyurta: Értem, tehát Te a Pápával egyenrangúnak tartod magad és ex cathedra kijelented, hogy Orbán hazudik, mi pedig alázatós "gyurtahívők" elfogadjuk ezt! Ettől azért egy picit többre vágyom. Tehát? Kifejtős válaszodat várom.
( ex ex cathedra kifejezés a pápa tévedhetetlenségére utaló kifejezés. Azért írom le, hogy e kelljen keresned)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.09.25 12:52

@oligomer:
Ha nem vagy hülye érted, ha meg az vagy akkor felesleges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html