Februárban még hiányos volt asz orosz bankok likviditása, és a pénzintézetek kénytelenek voltak a jegybank segítségére támaszkodni, amelynek összege elérte az 5-6 ezer milliárd rubelt (75,9-91,1 milliárd dollár), azóta gyökeres fordulat állt be - nyilatkozta Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter egy Helsinkiben tartott gazdasági tanácskozáson.

A deficit eltűnt, többlet-likviditás tapasztalható, így a bankok elkezdték a kamataik csökkentését, és jó esély van a rubel árfolyamának erősödésére - ez a folyamat már el is kezdődött. Kedvező kereskedelmi mérleg várható a pozitív piaci helyzetnek köszönhetően, beleértve az olajárat. Az orosz kormány arra számít, hogy a külkereskedelmi mérleg idén és a következő években 60-70 milliárd dolláros többlettel zárul.

Uljukajev bírálta a központi bankot, szerinte itt az ideje, hogy a jegybank kamatot csökkentsen, amit az egyre gyorsabban mérséklődő infláció is indokolttá tesz. Tavaly az infláció12,9 százalékos volt, jelenleg 7,3 százalék, 2016 végére 6,5-7 százalékot érhet el.
Ami az olajárat illeti, továbbra is számolni kell annak volatilitásával, azonban várható emelkedésével is - írta a TASSZSZ..