Váratlan helyről kaphat pofont az euró

Az olaszok 40,1 százaléka örömmel venné, ha az ország kilépne az euróövezetből, míg egy éve csak 25,7 százalékuknak volt az a véleménye, hogy Olaszország jobban boldogulna a közös valuta nélkül.
MTI-Eco, 2015. január 30. péntek, 16:32
Fotó: Reuters

Az Eurispes kutatóintézet pénteken közzétett felmérése szerint az euroszkeptikusok 55,7 százaléka azon a véleményen van, hogy az euró gyengítette az olasz gazdaságot, és a megkérdezettek 22,7 százaléka állította, hogy az európai valutából csak a gazdagabb tagállamok húztak hasznot.

A felmérés a lakosság általános elégedetlenségét tükrözi. A megkérdezettek 71,5 százalékának tavaly lényegesen csökkent a vásárlóereje. 88 százalékuk szerint tavaly romlott a gazdasági helyzet, és 55,7 százalékuk nem gondolja, hogy az idén javulna.

A válság az intézményekbe vetett bizalmat is megrendítette. Egy év alatt 41,4 százalékról 28,8 százalékra csökkent azok aránya, akik bíznak a bíróságokban, az olaszok csupán 18,9 százaléka bízik a kormányban, de a parlamentről alkotott véleményük a leglesújtóbb, mindössze 10,1 százalékuk szerint érdemel bizalmat az Eurispes felmérése szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK