Váratlan helyről kapott nagy pofont a Brexit

A korábbi nyilatkozatokkal ellentétben, Ausztrália mégsem rohanna Nagy-Britannia karjaiba, hogy máris tárgyalásokat kezdjen az EU-ból kilépő országgal a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról. Így az USA és Japán után egy újabb nagy ország mutat fityiszt a szigetországnak.
Napi.hu, 2016. szeptember 7. szerda, 13:06
Fotó: MTI/EPA

A Brexitet követő bármilyen kereskedelmi megállapodásról csak azt követően lehet tárgyalni, hogy Nagy-Britannia lezárja a válás feltételeiről folytatott egyeztetését az Európai Unióval - idézte a Guardian Steven Ciobót, Ausztrália kereskedelmi miniszterét.

Korábban a kontinensnyi ország vezetése lelkesen üdvözölte a lehetőséget, hogy a két állam kétoldalú kereskedelmei viszonyba kerül egymással.

Hosszú évek

Ciobo azt is világossá tette, hogy legkevesebb két és fél évet kell arra várni, hogy leüljenek ahhoz a fehér asztalhoz, amely mellett hivatalosan is megkezdhetik az egyeztetést. Ezt két szám összeadásával számolta ki. Az egyik abból fakad, hogy a londoni kormány csak jövőre akarja megkezdeni az európai alapszerződés 50. cikkelye szerinti kilépési tárgyalásokat az EU-val, a másik pedig abból, hogy ez a cikkely két évet ad a válás elrendezésére.

Előbb az EU

Ciobo a BBC Radio 4-nek nyilatkozva azt is kijelentette, hogy országa előbb az EU-val fogja lebonyolítani az unió, Ausztrália és Új-Zéland kereskedelmi kapcsolatainak jövőjével kapcsolatos egyeztetést, mert az ezzel kapcsolatos tárgyalások előrehaladott állapotban vannak.

A brit kormány korábban bejelentette, hogy Theresa May miniszterelnök és ausztrál kollégája, Malcolm Trunbull megállapodott egy kétoldalú kereskedelmi munkabizottság felállításáról. Bár a brit nemzetközi kereskedelmi tárca szerint e csoport munkája lehetővé teszi a gyors átmenetet az EU-s és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok között, Ciobo óvatosságra int.

Mint mondja, az új brit-ausztrál megállapodás csak a megfelelő időben születhet meg. Nagy-Britannia ugyanis nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen új kereskedelmi egyezséget kössön addig, amíg formálisan ki nem lépett az EU-ból.

Beszélgethetünk

Persze előzetes beszélgetéseket azért folytathatnak a felek arról, hogyan is néznek majd ki a kapcsolataik a Brexit után. És persze a régi jó kapcsolatok alapján feltételezhető, hogy a későbbi kereskedelmi tárgyalások barátságos légkörben zajlanak majd. Az ilyen típusú egyeztetések azonban rendkívül bonyolultak.

A londoni nemzetközi kereskedelmi tárca ugyanakkor az egyeztetések lendületbe hozását tartja fontosnak, ezért a munkacsoport félévente fog ülést tartani felváltva Nagy-Britanniában, illetve Ausztráliában.

Két figyelmeztetés

Ausztrália azonban csak a harmadik olyan ország a sorban, amely enyhén szólva óvatosságra inti a briteket a Brexittel kapcsolatban  - derült ki a wsws.org összefoglalójából. A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 hét végi tanácskozásán előbb Barack Obama, az USA elnöke tette világossá országa prioritásait, majd a japán kormány nyújtotta át 15 oldalas kívánságlistáját.

Obama a Mayjel folytatott tárgyalásain természetesen elismételte, hogy Nagy-Britannia az USA kivételesen jó barátja, ám világossá tette, hogy kormánya fontosabbnak tartja a nagy országcsoportokkal kötendő kereskedelmi megállapodásokat, mint az egyes államokkal aláírt szerződéseket.

A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) előkészítésébe például rengeteg időt és energiát öltek, így ennek tető alá hozása fontosabb, mint a Londonnal folytatandó egyezkedés.

Faképnél lesznek hagyva

Japán nagy-britanniai nagykövete szintén a BBC Radio 4-ben azzal fenyegetőzött, hogy országa vállalatai elhagyhatják a szigetországot, ha a Brexit olyan változata valósul meg, amely sérti az érdekeiket. A cégek áttelepíthetik például főhadiszállásaikat a kontinentális Európába.

A japán vállalatok továbbra is igényt tartanak a brit és az EU más országaiból származó munkaerőre. Tokió emellett azt szeretné, ha az Egyesült Királyságban továbbra is érvényben maradnának az EU harmonizált szabályai, illetve szabványai. A figyelmeztetés súlyát jelzi, hogy az EU-ba irányuló japán befektetések közel fele Nagy-Britanniában kötött ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.09.07 16:36

@Pegazus_a_borbarat:
ez szerintem még mindig jó messze van attól, hogyha kilépnek, akkor minden szép és jó lesz. még ki se léptek, de szar minden, és egyáltalán nem látszik, mitől lesz jobb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.09.07 13:28

A cikk nettó hazugság, itt van hogy mi mondott a kereskedelmi miniszter:

"Clearly there's some work to be done as the U.K. goes about finding the correct pathway for its exit from the EU and negotiations," Australian Trade Minister Steven Ciobo said in a Bloomberg Television interview, clarifying that formal negotiations would have to wait until the U.K. has officially exited the EU. "But I wanted to reinforce Australia's desire to make sure that we're able to take our relationship, in terms of that trade-investment relationship, to an even stronger platform in the future."

Tehát, tömören: Meg kell várnunk a hivatalos kilépést, de szeretném megerősíteni, hogy a jövőben még magasabb szintre szeretnénk emelni befektetési-kereskedelmi együttműködésünket.

Nem volt szó tehát semmiféle "fityiszről", ez csak a Napi (meg talán a Guardian) szánalmas hazugsága.Here?s Why Australia Is Eager for a Post-Brexit U.K. Trade Deal
U.K. is a top-10 trading partner and second-biggest foreign investment source
Andre Tartar
andretartar
Benchmark
September 7, 2016 ? 2:32 AM CEST

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-09-07/here-s-why-australia-is-eager-for-a-post-brexit-u-k-trade-deal
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html