Váratlan helyről kaptak nagy pofont az oroszok

Mellbevágó előrejelzéssel lepte meg az orosz átlagembereket a moszkvai gazdasági minisztérium: az olajár 2014-es zuhanásával kezdődött súlyos gondjaik csupán egy nagyon hosszú lejtmenet kezdetét jelentik.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2016. október 23. vasárnap, 16:11
Fotó: MTI/EPA

Az orosz gazdasági és fejlesztési minisztérium arra számít, hogy 2035 előtt nem fog változni az átlagemberek életszínvonala - idézte a Gazeta.ru hírét a Moscow Times. A bérek "szerény" növekedése várható a következő két évtizedben. Összességében 20 év stagnálásra kell felkészülniük az oroszoknak

A jövedelmek leggyorsabb emelkedésére 2025-ben számíthatnak az oroszok, ám akkor is csupán 2,1 százalékos felfelé araszolást jósolnak a tárca szakértői. A rossz hír egyik oka az, hogy az orosz gazdaságból alig lehet valami növekedést kisajtolni. A gazdasági tárca átlagosan évi kétszázalékos bővülést vár, amely egy 1,7 és 2,5 százalékos sávban alakulhat ki

Zsugorodó társadalom

Emögött azonban megint a humán erőforrással kapcsolatos gond keresendő, nevezetesen az aktív népesség - s ezzel a munkaerő - zsugorodása. A minisztérium előrejelzése szerint 2025-re a gazdaságilag aktívak száma a jelenlegi 72,3 millióról 69 millióra, 2035-re pedig 68 millióra csökken.

Kommentátorok különösen érdekesnek tartják, hogy a minisztérium három változatot készített hosszú távú előrejelzéséből, és a 20 év stagnálást feltételező elemzés nem a legpesszimistább. Ez is arra alapoz, hogy nőni fog az ország fő bevételi forrása, a nyersolaj ára. Ha ez nem jön be (de még akkor is, ha igen) Oroszország a szegény országok közé csúszik - véli a szakértők egy része

Elmennének

Oroszországban a magas olaj- és gázárnak köszönhetően nőtt az életszínvonal 2000 után, ám az olajár lejtőre kerülése, 2014 második fele óta megfordult ez a folyamat.

A rubel gyengesége miatt megugrott az infláció, a kormány az olajbevételekből felhalmozott tartalékok felélésével tartja egyensúlyban a költségvetést. A nyugdíjak inflációkövető emelésére azonban ennek ellenére nem jutott pénz idén.

Egy néhány hónappal ezelőtt készült felmérés szerint minden negyedik orosz a kivándorlást fontolgatja. Motivációjuk egyszerű: úgy látják, így tudnák javítani életük minőségét. Az emberek 19 százaléka kész lenne tartósan a volt Szovjetunió határain túl élni - ez öt százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

HOZZÁSZÓLÁSOK