Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szófiai kormány kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság újítsa fel a Nabucco gázvezeték megépítésének tervét - jelentette a Reuters. Ez a vezeték a Kaszpi-tenger környékén kitermelt energiahordozót szállított volna Európába. A Nabucco éveken át a nyugati államok kedvenc projektje volt, ugyanis azeri, illetve esetleg türkmén vagy - egy déli leágazással iraki, sőt akár iráni gázzal láthatta volna el Európát.

Megépítését nem kis részben az oroszok Déli Áramlat projektje juttatta zsákutcába, ha ugyanis az megépült volna, akkor biztosan nem lehetett volna vevőt találni a Nabucco gázára. Emellett gondok voltak a betáplálással és a költségek elszállásával is. A Déli Áramlatot azonban Vlagyimir Putyin orosz államfő decemberben lemondta, mivel az EU kifogásolta, hogy a vezeték és a benne susogó gáz ugyanannak a cégnek - a Gazpromnak - a tulajdonában lett volna.

Csapásokat kapunk

Ezzel viszont nagy csapás érte Bulgáriát. A Déli Áramlat a Fekete-tenger átszelése után a homokos bolgár tengerparton kúszott volna ki a sötét tengerfenékről. Ez követően átszelte volna az országot, kellemes tranzitbevételekhez juttatva a kormányt. Bojko Boriszov miniszterelnök azonban úgy véli, hogy a Törökországon átvezető Nabucco kiválthatná az orosz tervet.

Fel akarjuk olvasztani a lefagyasztott projektet - mondta miután Szófiában fogadta Ilham Aliyevet, Azerbajdzsán elnökét. Ez a szándékunk senki ellen nem irányul - tette hozzá. Bulgária gázszükségletének négyötödét Oroszországtól szerzi be, ezért bármilyen új forrás javítaná energiabiztonságát. A Nabucco nem titkolt célja volt - a gázellátás biztosítása mellett - a kelet-közép-európai országok orosz gázfüggőségének mérséklése.

B terv

Oroszország a Déli Áramlat bedőlése után új projektet indított. Ez szintén a tenger alatti vezetékkel Törökországba szállítaná a gázt, ahol nyugatra fordulva elvinnék a csőkígyót a török-görög határig. Innen Moszkva szerint az európaiaknak kellene kiépíteniük a további vezetéket - a tervet támogatja Orbán Viktor magyar kormányfő is.

Boriszov és Aliyev közös sajtótájékoztatóján az azeri vezető felvetett egy másik lehetőséget is. Eszerint a Trans-Adriatic Pipeline-hoz (TAP) építenének ki északi összeköttetést. A TAP, ha megvalósul, Olaszországba szállíthat azeri gázt Görögországon keresztül. Épülhetne egy leágazás Bulgária, illetve azon keresztül Románia és Magyarország felé - javasolta Azerbajdzsán első embere.

Aliyev leszögezte, hogy nekik mindegy, hogy a Nabucco vagy a TAP hozza-e létre az európai kapcsolatot, az a lényeg, hogy a gázuk eljusson ide. Az azeri gáztartalékokat 2,5 ezer milliárd köbméterre teszik a szakértők. Várakozások szerint az ország legnagyobb mezőjéből, a Shah Deniz II-ből 2020-tól indulhatnának el a szállítások Európa felé.