Váratlan hiány Szlovákiában

Négy hónapos mérsékelten pozitív mérleg után júniusban 6,3 millió eurós hiánnyal zárt a szlovák külkereskedelem. A szlovák külkereskedelem júniusi hanyatlását a piaci elemzők meglepetésnek minősítették, mert az eredmény rosszabb a vártnál.
NAPI, 2009. augusztus 11. kedd, 14:59
Fotó:

Szakértők mintegy 30 millió eurós többletet valószínűsítettek. Mindemellett éves szinten az idei júniusi mérleg 64,2 millió euróval jobb, mint a tavaly júniusi volt - idézi a szlovák statisztikai hivatalt az MTI-Ecó.

A szlovák kivitel értéke júniusban 3,228 milliárd euró volt, ami éves szinten 25,7 százalékos visszaesést jelent. A behozatal 26,7 százalékkal esett éves szinten vissza, 3,235 milliárd euróra.

"Bár a kivitel és a behozatal egészének a csökkenése az utóbbi időben nagyobb volt a vártnál, a visszaesés tempója kezd folyamatosan mérséklődni. Arra számítunk, hogy ez az irányzat júliusban is folytatódott" - jelentette ki Martin Lenko, a VUB bank elemzője a Finweb pénzügyi hírportálnak.

Az idei év első hat hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva a kivitel 28,4 százalékkal csökkent, értéke 18,468 milliárd eurót tett ki. A behozatal értéke 18,174 milliárd euró volt, ami 30,1 százalékos visszaesés.

Elemzők szerint a számok egyértelműen azt jelzik, hogy a szlovák külkereskedelem idei teljesítménye továbbra is jelentősen gyengébb, mint tavaly volt, és ez - miután a szlovák gazdaság igen nyitott - nagy mértékben meghatározza az egész gazdaság fejlődését.

HOZZÁSZÓLÁSOK