Váratlan húzásra készül Putyin

Vlagyimir Putyin várhatóan nem az Egységes Oroszország párt jelöltjeként indul a jövő év eleji elnökválasztáson, hanem független jelöltként. Hiába javult a párt támogatottsága 60 százalék fölé, ez halvány az elnök közel 90 százalékos népszerűségi indexéhez képest.
Komócsin Sándor, 2017. július 6. csütörtök, 16:06
Fotó: Reuters

Vlagyimir Putyin orosz államfő független jelöltként indulhat a jövő évi (várhatóan márciusban, a Krím félsziget elcsatolásának 4. évfordulóján tartandó) elnökválasztáson - szivárogtatták ki a sajtóhoz a Kremlhez közel álló forrásból. Ez lehetővé teszi, hogy minden orosz ember képviselőjeként álljon a választóközönség elé.

Kihasználhatja, hogy népszerűsége magasan veri az általa alapított Egységes Oroszország párt szintén látványos támogatottságát. A párt a független Levada Center közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint 63 százalékon áll szemben az egy évvel korábbi 55 százalékkal. Eközben az összes többi párt megítélése romlott vagy stagnált.

Kevés a 63 százalék

A szakértők részben a politikai közéletet uraló uborkaszezonnal, magyarázzák a javulást, ugyanis egy évvel ezelőtt a helyhatósági választásokat megelőző kampánytól volt hangos az ország. Emellett a gazdasági válság elhalványulása, és ezzel összefüggésben a javuló fogyasztói hangulat is a kormánypárt kezére játszik.

Putyin független jelöltként indult a 2000-es és 2004-es elnökválasztáson (az Egységes Oroszországot másokkal közösen 2001-ben alapította), ám 2011-ben párja jelöltjeként indult csatába. Népszerűség indexe rekordokat döntögetett az elmúlt hónapokban: kissé meghaladta 86 százalékot is.

Az elnök egyelőre nem jelentette be indulását, legutóbbi nyilvános szereplésén azzal ütötte el a kérdést, hogy ez a választókon múlik. Érdekes, hogy még az amerikaiak megítélése is javult Putyinról az elmúlt években az USA és az EU, illetve Oroszország - a Kreml ukrajnai beavatkozása miatt - látványosan megromló viszonya ellenére.


Nyomás az ellenzékre

Eközben a rendőrség tovább zaklatja Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, aki bejelentette, hogy elindul az elnökválasztáson. Csütörtökön korrupcióellenes alapítványának moszkvai központjában tartottak házkutatást. Korábban a novoszibirszki és a orjoli irodával tették ugyanezt.

Navalnij több korrupcióellenes demonstrációt is szervezett idén, amit súlyos blamázsként éltek meg a kormányoldalon. Alapítványa korábban Dmitrij Medvegyev miniszterelnök titkos vagyonát taglaló anyagot hozott nyilvánosságra, azzal vádolva a kormányfőt, hogy korrupcióból gazdagszik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.07 02:12

Na jó, akkor elmesélem, hogyan történt, amikor Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint nem engedték be a Kreml-be (ismétcsak a jólértesült, évtizedek óta megbízható hírforrás, a vladimir.vladimirovich.ru portál alapján, amit nemcsak én, de sok amerikai titkosszolga is olvas, mikor nem értik a nagy Oroszország egyik vagy másik eseményét). Tehát, egy szürke, sötét, hideg moszkvai reggelen Vlagyimir Vlagyimirovics munkába igyekezett, a Kremlbe, és nagyon rossz kedve volt: fáradt is volt, Moszkvában dugó is volt szokás szerint, a pofátlan oligarchák rendre elévágtak szerény, terepszínű Lada Nivájának (orosz, és kazah kiejtéssel nyiva) hatalmas, fekete BMW-terepjáróikkal és Mercedeseikkel, és hát egy kissé fájt is a feje mert előző nap sokáig vodkázgattak Szurkovval, az Elnöki Adminisztráció vezetőjével, mikor töviről-hegyire átbeszélték bizonyos nyeftyegaz-részvények és oligarchák letartóztatásának részleteit. Fáradtan és rosszkedvűen szállt ki tehát Vlagyimir Vlagyimirovics Lada Nyivájából a Kreml parkolójában (ahol alig talált helyet már ezen a korai órán is, hatalmas, fekete BMW-terepjárók és Mercedesek foglalták el a helyet), és ugyanilyen rosszkedvűen indult a Kreml főbejárata felé, mint sok éve minden reggel, vaskos paksamétával a hóna alatt. A bejáratnál azonban a termetes, marcona, géppisztolyos (Kalasnyikov) katonák a megszokott kedélyes köszöntés helyett elzárták az útját, és kérdést szegeztek neki (a géppisztolyról már nem is beszélve): ?Sto hotyéli??, azaz: ?Mi kéne?? Vlagyimir Vlagyimirovics természetesen teljesen megrökönyödött, fejfájása azzal a gondolattal egyidőben nyilallt belé, hogy ő maga rendelte el pár napja a Kreml bejáratának szigorúbb ellenőrzését, mert mindenféle gyanús alakok grasszáltak ott bent, néha dolgozószobájának ajtaját is szó szerint rárúgták, hogy (teljesíthetetlen) követeléseiket a fülébe harsogják? Vlagyimir Vlagyimirovics tehát visszahőkölt, és fejfájását elfedni próbálva, magyarázkodni kezdett: ?Hát, én, az elnök vagyok, és hát ezeket a dolgokat kell elintéznem ma? és ezzel a marcona katonák orra alá dugta a paksamétát, amit azok gondterhelten, ujjukat nyálazva, lapozgatni és tanulmányozni kezdtek, de láthatóan nem sokat értettek belőle. Végül az egyik katona beleszólt a fején viselt fülhallgató mikrofonjába: ?Szlís, azaz figyejj már, Szása, van itt egy ürge, aszondja hogy elnök és valami dolga van bent, valami papírokat is adott? ? ekkor a katona ismét gondterhelten lapozgatni kezdte a paksamétát, de továbbra sem értett belőle semmit. ?Hogy, mi? Beengedjük? Na jól van, daváj? mondta a katona a mikrofonba, majd odavetette Vlagyimir Vlagyimirovicsnak: ?Prohogyí!?, azaz ?menjél!? Vlagyimir Vlagyimirovics hálásan vette vissza a paksamétát, belépett a Kremlbe, és lelkesen dolgozószobája felé vette az irányt, csak a feje fájt immár borzalmasan?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.07 00:54

Úgy látom, hogy ez senkit nem érdekel... Pedig érdekes, szerintem...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.06 20:56

Na, akkor sokadszorra is elmesélem, hogyan szokta eldönteni Putyin, hogy indul-e a következő elnökválasztáson (a vladimir.vladimirovich.ru portálról tudtam meg sok évvel ezelőtt). A választások közeledtével Putyin bezárkózik Kreml-béli dolgozószobájába egy jókora napraforgó-virággal, aminek szirmaira felváltva az van felírva: indulok, nem indulok. Namost Putyin elkezdi kitépni a napraforgó-virág szirmait, miközben fennhangon mormolja a szirmok feliratát: indulok, nem indulok, indulok, nem indulok. Komor csend borul ilyenkor a Kreml-re, üresek a folyosók ahol pedig máskor mindenféle emberek szaladgálnak vagy ballagnak, veteránok, takarítónők kalocsniban, és persze jóval gyanúsabb alakok is (akik Kreml-be való beengedésén Putyin korábban nagyon csodálkozott, próbálta is szigorítani a beléptetést, de mióta egyszer őt magát se akarták beengedni a Kremlbe a marcona ajtónálló katonák, inkább felhagyott ezzel). Na, szóval mindenki feszült csöndben várja ilyenkor, hogy végre kivágódjon Vlagyimir Vlagyimirovics dolgozószobájának ajtaja, az elnök kezében a lecsupaszított napraforgóvirág utolsó szirmával...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html