BUX
38667

Váratlan jó hírt kapott a magyar gazdaság Németországból

Az Ifo üzleti bizalmi indexe a várakozásokkal ellentétben közel két ponttal emelkedett novemberben, ami a hazai ipari termelés lendületes növekedését vetíti előre.

NAPI, 2010. november 24. szerda, 10:37

Váratlanul emelkedett az Ifo gazdaságkutató intézet által mért német üzleti bizalmi index novemberi értéke: az előző hónap 107,7 pontos értékéről - szezonálisan kiigazítva - 109,3 pontra - számolt be a MarketWatch. Az elemzők stagnálásra, illetve 0,1 pontos csökkenésre számítottak. Az index a német újraegyesítés óta nem állt ilyen magas szinten. A jelentés szerint az üzleti környezet jelentősen javult novemberben a nagy- és kiskereskedelmi, illetve az építőipari szektorokban is.Nagyításhoz kattintson a grafikonra!

Az index felfutása azt vetíti előre, hogy a magyar ipar - amely az exporton keresztül alapvetően a német gazdaságtól függ - szintén lendületesebb növekedést produkálhatott novemberben.A Napi Gazdaság Online számításai szerint már az októberi ipari termelés növekedése is felülmúlhatta a szeptemberit. (Az előzetes adatot december 7-én publikálja a KSH.) További részleteket erről, illetve az Ifo-index és az hazai ipari termelés alakulásának összefüggéseiről itt olvashat.