Váratlan lépés az orosz jegybanktól

Az Orosz Központi Bank váratlanul két százalékponttal 15 százalékra vágta az irányadó rátáját.
Napi.hu, 2015. január 30. péntek, 12:04
Fotó: Reuters

Az orosz jegybank a recesszió fenyegetését kezdte prioritásként kezelni a rubel stabilizálása és az elszabaduló infláció megfékezése helyett - írja a Bloomberg a döntésről. A bejelentést követően a rubel folytatta mélyrepülését.

A döntés meglepetésként érte az elemzőket, miután a Bloomberg által megkérdezett 32 közgazdászból egy kivételével mind tartást várt. Egy elemzől azzal számolt, hogy 9,75 százalékra csökkentik a rátát.

A jegybank indoklásában közölte: az infláció és az inflációs várakozások folyamatosan csökkenni fognak, amint a gazdaság alkalmazkodik a változó külső környezethez és az alapkamat árak dinamikájára gyakorolt hatásának pedig kifut.

A jegybank utoljára 2011 decemberében vágott kamatot, tavaly viszont 6 alkalommal emelt az EU/USA szankciók miatt megugró infláció kordában tartása miatt.

A döntést követően gyengült a rubel a dollárral szemben, 3,2 százalékkal 71,7965 rubel/dolláros szintig esett.

Az orosz GDP a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint idén 4 százalékkal esik,2016-ban pedig 0,5 százalékkal nőhet. Az infláció decemberben 11,4 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest - ez az elmúlt 5 év leggyorsabb üteme volt, ami ráadásul 15-17 százalék közötti szintre gyorsulhat márciusban és áprilisban - közölte Alekszej Vegyev gazdasági miniszterhelyettes.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2015.01.30 12:18

Az orosz gazdaság szempontjából mindenképpen helyes döntés volt.. az ész nélküli kamatemelés a végére kontraproduktivvá válik.. az árfolyamon érdemben sem segít egy idő után..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html