Az orosz jegybank a recesszió fenyegetését kezdte prioritásként kezelni a rubel stabilizálása és az elszabaduló infláció megfékezése helyett - írja a Bloomberg a döntésről. A bejelentést követően a rubel folytatta mélyrepülését.

A döntés meglepetésként érte az elemzőket, miután a Bloomberg által megkérdezett 32 közgazdászból egy kivételével mind tartást várt. Egy elemzől azzal számolt, hogy 9,75 százalékra csökkentik a rátát.

A jegybank indoklásában közölte: az infláció és az inflációs várakozások folyamatosan csökkenni fognak, amint a gazdaság alkalmazkodik a változó külső környezethez és az alapkamat árak dinamikájára gyakorolt hatásának pedig kifut.

A jegybank utoljára 2011 decemberében vágott kamatot, tavaly viszont 6 alkalommal emelt az EU/USA szankciók miatt megugró infláció kordában tartása miatt.

A döntést követően gyengült a rubel a dollárral szemben, 3,2 százalékkal 71,7965 rubel/dolláros szintig esett.

Az orosz GDP a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint idén 4 százalékkal esik,2016-ban pedig 0,5 százalékkal nőhet. Az infláció decemberben 11,4 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest - ez az elmúlt 5 év leggyorsabb üteme volt, ami ráadásul 15-17 százalék közötti szintre gyorsulhat márciusban és áprilisban - közölte Alekszej Vegyev gazdasági miniszterhelyettes.