Váratlan pofon az oroszoknak

A legnagyobb lengyel olajtársaság meghosszabbította a szaúdi partnerével kötött olajszállítási szerződést, amellyel csökkentik Lengyelország orosz olajfüggőségét. A szaúdi mellett iráni olaj is érkezik az országba.
Barabás Júlia, 2016. november 4. péntek, 17:21
Fotó: MTI/EPA

A PKN Orlen olajvállalat 2017 végéig meghosszabbította a szaúd-arábiai Aramcóval kötött szerződését, amelynek alapján havonta 200 ezer tonna fekete arany érkezik a közel-keleti országból Lengyelországba - tudósított a Gazeta Wyborcza. A felek májusban kötöttek határozatlan időre szóló, évről évre megújítandó szerződést.

A lengyel vállalat már 2015 végén elkezdett nyersanyagot vásárolni a szaúdi szállítótól. Ezt az alkalmi üzletet mélyítették el hosszú távú megállapodássá. Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, az ár alapja a Brent árfolyamának alakulása a londoni árutőzsdén.

A PKN Orlen dönti el, hogy lengyel, cseh vagy litván finomítójába szállítja-e a Közel-Keletről érkező olajat. A lengyelországi Plockban lévő finomító nyersanyagának már tíz százalékát adja a szaúdi olaj.

Fityisz az oroszoknak

A lengyel vásárlás egyértelmű célja, hogy mérsékeljék az ország függőségét az orosz olajtól, rácáfolva arra a hiedelemre, hogy Kelet-Közép-Európába nem érdemes nagy mennyiségben olajat vagy gázt importálni Oroszországon kívül máshonnan.

Ezt a törekvést támasztja alá közvetve, hogy egy másik lengyel olajipari cég, a Lotos-csoport Iránban vásárolt körülbelül 300 ezer tonna nyersolajat. Ezzel pozitív tapasztalatokat szereztek, de még nem döntöttek a folytatásról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.11.05 08:24

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html