Váratlan pofont kaphat Brüsszel

Svájcban népszavazáson döntenek, hogy az uniós állampolgárok munkát vállalhatnak-e, és letelepedhetnek-e az országban. A referendum gyökeresen megváltoztathatja Svájc kapcsolatát szomszédaival - számolt be az Euronews.
Domokos László, 2020. szeptember 25. péntek, 10:05
Fotó: Reuters

Svájc ugyan nem tagja az uniónak, de egy sor megállapodást írt alá az unióval - köztük az emberek szabad mozgásáról szólót is. Ezzel összhangban az uniós állampolgárok letelepedhetnek és dolgozhatnak az országban, és fordítva: a svájciak munkát vállalhatnak az unióban.

A szeptember 27-re kitűzött referendum egy ezt korlátozó kezdeményezés következménye - írta a portál.

A jobboldali Néppárt már májusban szavaztatta volna a lakosságot, a járvány miatt azonban elhalasztották a véleménynyilvánítást. A vasárnapi referendumon nemcsak a Svájcban élő és dolgozó uniós állampolgárok, hanem a 460 ezer unióban élő és dolgozó svájci sorsa is eldől.

Egyesek svájci brexitnek (SwissExit) nevezik a referendumot, hisz Bernt megannyi szerződéses szál köti az unióhoz.

A svájci néppárt 2014-ben a bevándorlásról javasolt népszavazást, de a kérdés sosem emelkedett törvényi erőre. A választópolgárok szoros többséggel megszavazták a bevándorlás korlátozását, a parlament azonban a törvény enyhébb változatában arra bátorította a svájci cégeket, hogy alkalmazzanak hazai munkaerőt. Erre az unióval kötött bilaterális, kereskedelmi, mezőgazdasági és légi közlekedési megállapodások is kötelezték.

A mozgási jogok megnyirbálása - dominóhatásként - végigsöpörne a gazdaságon, és mindenütt éreztetné a hatását. Pascal Sciarini, a Genfi Egyetem tanára a jelenséget "guillotine-klauzulának" nevezi.

A néppárt azzal érvel, hogy Svájc lakosságának csaknem negyede (2,1 millió ember) külföldi, a többségük (1,4 millió fő) az Európai Unióból, illetve Nagy-Britanniából érkezett.

A svájci szövetségi tanács és a parlament az javasolja a lakosságnak, hogy szavazzanak nemmel a kérdésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.09.25 15:22

Svájc nem tagja az EU-nak, azt csinál amit akar. Legfeljebb a kölcsönösség alapján az EU is bevezet hasonlót. Ez a cikk egy nagy vihar a biliben történet.
Ha Svájcból távoznia kellene az összes EU-s munkavállalónak - amit kétlek, hiszen a Svájci gazdaság földbe állna -azt az embertömeget Németország föl tudná szívni egyedül.
Svájcnak nem az EU-s munkavállalókkal van gondja, hanem a balkáni és afrikai bevándorlókkal. Albánok, szerbek és arabok...na ezen ez a népszavazás nem segít semmit se.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.09.25 13:28

Brüsszel nem csak egy pofont, de egy jó nagy seggberúgást is megérdemel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hydra, 2020.09.25 12:52

Ha van 1 csöpp eszük kénytelenek nemmmel szavazni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html