A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) előzetes eredményei alapján a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 48,8 százalékát szerezte meg, ami 157 helyre elég a 250 fős parlamentben. A bejelentések szerint az új kormányfő is a párt elnöke, Aleksandar Vucic lesz.

A második helyen az eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 14 százalékkal, ami 45 mandátumra elég. Az 5 százalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte az ellenzéki Demokrata Párt (DS) 5,9 százalékkal, és az ebből kivált, Boris Tadic volt államfő által vezetett Új Demokrata Párt (NDS) 5,7 százalékkal.

A jobboldali, nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Szerbia Egyesült Régiói (URS) nevű tömörülés nem jutott be a szerb törvényhozásba. Mladjan Dinkic, az URS elnöke a vereséget követően bejelentette lemondását.

A Köztársasági Választási Bizottság 18,89 százalékos feldolgozottság mellett a CeSID-éhez hasonló adatokról számolt be. Sajtótájékoztatójukon elhangzott: a részvétel 55,26 százalékos volt.

Az SNS jelenlegi eredményéhez hasonló óriási többsége a parlamentben legutóbb a Slobodan Milosevic vezette Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) volt az első posztkommunista választásokat követően, 1990 és 1992 között, amikor a 250 fős törvényhozásban 200 SPS-es képviselő ült.

A CeSID közvélemény-kutató mintavételi eljárással történő szavazatszámlálásának eredményeiből az is kitűnik, hogy a szavazatok 20 százalékát olyan pártokra adták le a szerbiai választók, amelyek nem lépik át az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Ebben az esetben pedig az abszolút parlamenti többséghez akár a 40 százalékos támogatottság is elég lehet.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) az eddig ismert adatok alapján várhatóan 7 mandátuma lesz, mivel a CeSID adatai alapján a lakosság 2,2 százaléka szavazott a legnagyobb délvidéki magyar pártra. Eddig 5 mandátummal rendelkeztek. A kisebb vajdasági magyar pártoknak nem lesz egyetlen képviselőjük sem a belgrádi parlamentben.
Pásztor István, a VMSZ elnöke (képünkön) késő esti sajtótájékoztatóján Szabadkán kijelentette: a vajdasági magyar politikának utoljára 22 évvel ezelőtt volt annyi parlamenti helye, mint amennyi most lesz, így a VMSZ a választások egyik győztese. "Szerintem megéri az, ha valaki tisztességes, kimért, mérsékelt, ha olyan mondatok mond ki és olyan eszméket képvisel, amelyek mögé holnap és holnapután is odaállhat" - hangsúlyozta.

Szerbiában azt követően írtak ki előre hozott választásokat, hogy januárban megkezdődtek az uniós csatlakozási tárgyalások Brüsszel és Belgrád között. A vezető politikai erőt képviselő SNS azzal indokolta a rendkívüli voksolás kezdeményezését, hogy nagyobb politikai támogatottságra van szükségük a gazdasági reformok végrehajtásához.

A valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 19 lista közül választhatott. A szerb törvényhozás 250 mandátumáért 3020 jelölt szállt ringbe. A hivatalos és végleges eredményeket március 20-ig teszik közzé. A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez volt a tizedik parlamenti választás, ezek közül a hetedik előre hozott választás.