Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország legnagyobb légitársasága, az Aeroflot majdnem annyi utast szállított augusztusban, mint 2019 augusztusába. Miután a hátrokon átnyúló idegenforgalom lényegében leállt, ez a belföldi turizmus felpörgésének volt köszönhető - derült ki a Moscow Times cikkéből. Az Aeroflot-csoport, amelynek tagja a Pobeda fapados légitársaság is, 3,6 millió jegyet adott el a hazai járatokra, ami mindössze 0,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Ez óriási ugrás a júliusi mélypontot követően, amikor a belföldi utazások 20 százalékkal maradtak el az 2019-es számoktól. A szocsi repülőtér már julisban ötször annyi utazót - közel egymillió embert - fogadott, mint júniusban. Ez az egy évvel korábbinál is több 13 százalékkal - derül ki az orosz szövetségi légi közlekedési hatóság adataiból. Az Anapa repülőtér, amely egy másik fekete-tengeri üdülőhelyen van, harmadával, 444 ezer utazóra növelte forgalmát.

Bár a belföldi turizmus hozzájárult a járvány őszi felerősödéséhez, ám egyben jelentős gazdasági hasznot hozott Oroszországnak. Sofja Donec,a Renaissance Capital brókercég elemzője úgy számolja, hogy 33 milliárd extrabevétel maradt otthon, ahelyett, hogy a turisták külföldön költötték volna el ezt a pénzt. Ez megfelel az orosz GDP két százalékának. A krasznodari régióban például, ahol Szocsi is található, több időt töltöttek a turisták, mint szoktak és átlagosan kétszer annyit költöttek, mint tavaly.

Az Aeroflot, amely állami tulajdonban van, a járvány miatt elvesztette értéke harmadát, és a második negyedévben közel 500 millió dollár veszteséget szenvedett el. A vállalat azt tervezi, hogy az állami vagyonalaphoz fordult tőkeinjekcióért, továbbá magánbefektetők után néz egy úgynevezett másodlagos részvénykibocsátással októberben. Ettől egymilliárd dollár készpénzt várnak.