Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországra minimum 7,4 százalékos GDP-csökkenés vár idén az OECD szerint, miközben az Európai Bizottság 4,3 százalékos mínuszt jósol. Ha azonban lecsap a pandémia második hulláma, akkor a visszaesés 9,5 százalékos lehet, amit még 2021-ben is 4,8 százalékos hanyatlás követhet - adta közre az előrejelzést a Rzeczpospolita.

Az Európai Bizottság előrejelzésének megfelelően viszonylag kevésbé szenvedik meg a lengyelek a koronavírus-válság hatását, mint Olaszország, Spanyolország, Franciaország. Ezzel a várakozással ellentétben, az OECD azt várja, hogy rosszabbul járnak, mint Németország, Svédország, Ausztria, Dánia, vagy Luxembourg, és alig jobban, mint Görögország.

Az OECD azt javasolja, hogy Lengyelországban ebben a kivételes helyzetben függesszék fel a vasárnapi kereskedelmi tilalmat, ami enyhíthetné az élelmiszer és más alapvető termékek szállításának korlátozását. Emellett jobban széthúznál a vásárlásokat, csökkentve a zsúfoltságot, ami mind a vevők, mind a bolti személyzet biztonságát erősítené. Ha jönne egy második járványhullám, akkor a világszervezet szerint fel kellene függeszteni a bankok adóját is.