Váratlan támadás Orbán ellen

Karel Schwarzenberg cseh arisztokrata élesen bírálta Orbán Viktor magyar kormányfőt és védelmébe vette Soros György üzletembert. Utóbbi tevékenysége nélkül szerinte Kelet-Európa népei még mindig a kommunisták befolyása alatt állnána.
Komócsin Sándor, 2017. május 18. csütörtök, 10:51
Fotó: AFP

Kelet-Európának továbbra is szüksége van olyan emberekre, mint Soros György, aki hozzájárul ahhoz, hogy ne süllyedjenek vissza azokba az autoritárius rendszerekbe, amelyekben a múltban éltek - jelentette ki a Bloomberg tudósítása szerint Karel Schwarzenberg cseh arisztokrata, diplomata, aki 30 éve ismeri a magyar származású üzletembert.

Schwarzenberg, aki emigrációba kényszerült a szocializmus időszakában, ledorongolta Orbán Viktort azért, mert Sorost támadja. Magyarország miniszterelnöke azzal vádolja a befektetőt, aki milliárdokat költött arra, hogy erősítsék a nyitott, demokratikus gondolkodást a vasfüggöny mögötti országokban, hogy aláássa a demokratikusan választott kormányok hatalmát és ösztönzi a muszlim vallású emberek európai bevándorlását.

Sokkal rosszabb lenne

Soros hatása nélkül Kelet-Európa sokkal szegényebb lenne és még mindig rabja lenne a kommunista gondolkodásnak - véli Schwarzenberg. Orbán sajnálatos módon a szemünk előtt alakult át liberálisból nacionalistává - folytatta a cseh arisztokrata. Az olyan rezsimeknek, amilyent ő is üzemeltet, ellenségekre van szükségük és gyűlölik a független intézményeket.

Nagy veszteség lenne Magyarországnak és az egész kelet-közép-európai régiónak, ha a Közép-európai Egyetem eltűnne - utalt a magyarországi felsőoktatási törvény módosítására, amely a CEU létét fenyegető szabályokat tartalmaz. A Bloomberg emlékeztet rá, hogy a kormány tagadja a CEU diszkriminálásával kapcsolatos vádakat, igaz, közben Sorost a Fidesz vezető körei is démonizálják.

Masszív antikommunisták

A 79 éves Schwarzenberg, akinek családja az 1948-as kommunista hatalomátvétel után menekült el Csehszlovákiából, az 1989-es rendszerváltás után került ismét reflektorfénybe. Václav Havel cseh elnök tanácsadója volt az 1990-es évek elején, később cseh külügyminiszterként is dolgozott. Az államfői posztért is induld 2013-ban, de vesztett.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a 86 éves Soros 13 milliárd dollárt tolt be Nyílt Társadalom Alapítványába, amelynek célja a demokrácia újjáépítésének segítése az autoritáriánus rezsimekben, a szabad választások előmozdítása és a szegráció, illetve a romák diszkriminálásának visszaszorítása.

Ütik-vágják

Ugyanakkor az elmúlt időszakban Magyarországtól Lengyelországig, a Balkántól az USA-ig támadták a nacionalista politikusok, akik nem értenek egyet multikulturális, Európa-barát elképzeléseivel. Az Európai Parlament szerdán kezdeményezte Magyarország elmarasztalását a demokratikus alapértékek megsértéséért, amiben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter "Soros hálózatának" működését vélte tetten érni.

Schwarzenberg erre reagálva azt mondta, hogy az ilyen megjegyzések nem fogják elriasztani az olyan embereket, mint Soros György vagy ő. Tudja, azok, akik túlélték Hitlert és Sztálint, nem rettennek meg Orbántól vagy a hozzá hasonló típusú emberektől - fejtegette. Túléltek sokkal komolyabb nehézsúlyú politikusokat is - tette hozzá - és Sorosnak sikerült a gyűlöletet nyílt társadalommá alakítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

napiszar, 2017.05.23 19:53

@rigolya: a metrófeljáró a tömeg közepén volt én meg ott laktam, kb 200m-re, remélem sokat gondolkodtál ezen...

Amikor a rezsim kitüntette a törvénysértő erőszakszervezetet, akkor szerinted mire jutottam volna a feljelentésemmel? Mondjuk bevittek volna, és 2 rendőr állította volna hogy követ vagy molotov koktélt dobáltam rájuk, a ti liberális "demokráciátokban"! Milyen szép a libsik hogy védik a törvénytelenséget, a jogtiprást, aztán sírnak a rájuk illő jelzők miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.05.23 19:41

@napiszar: khm...

Akinek nem volt világos, hogy mire számítson a kérdéses napon, s mégis a tömeg közepébe hátizsákostul belemászott, az viselje a következményeket!

Egyébként: Nem nagyon hallom, hogy bármilyen feljelentést tett volna...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.05.23 17:22

@Abbe: rizsa, rizsa, rizsa. Egy rendőrség nem járhat el törvénytelenül, erre szemlátomást csak rizsázni bírsz, mindenféle odanemillő baromság citálásával, hogy hol mi lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.05.23 17:14

@napiszar: Felfogtam, hogy szerinted bármi megengedhető akkor, ha nem tetszik valakinek a kormány...Igaz a csuti már kijelentette, hogy a Gyurcsány kormány ellen minden eljárás megengedhető...

Miként arra is jól emlékszem, hogy a parlamentben egy fideszes képviselő az éles lőszer bevetését i hiányolta!

Kár lenne tagadni, jegyzőkönyv van róla....

A rendőrség feladatának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközzel köteles fenntartani a rendet. A főváros felgyújtása, kresz táblák döntögetése nem megengedett ...Akkor sem volt az és most sem. Az USA-ban, ha rendőrre támadsz gondolkodás nélkül lelőnek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.05.23 17:12

@Warlock: semmit sem gyújtottam fel és senkit sem dobáltam meg. Viszont az egész helyzet felbaszta az agyam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html