BUX
41516

Váratlan visszaesésről számolt be Németország

A német ipari termelés a várt bővülés helyett havi szinten csökkent júniusban.

NAPI, 2010. augusztus 6. péntek, 13:25

A várakozásokkal ellentétben csökkent az előző hónaphoz képest a német ipari termelés: az elemzői várakozások 0,5 százalékos emelkedéssel számoltak, ezzel szemben májushoz képest 0,6 százalékos visszaesést regisztráltak - írta a Bloomberg. Májusban a termelés kiigazított növekedési értéke 2,9 százalék volt - közölte a gazdasági minisztérium. Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 10,9 százalékkal bővült az ipari termelés.

Ez nem jelenti a világ végét - kommentálta az adatokat Ralph Solveen, a Commerzbank elemzője, aki szerint a német gazdaság 1,5 százalékkal bővült a júniussal zárult negyedévben. A feldolgozóipar kibocsátása 0,9 százalékkal csökkent májushoz képest júniusban, amikor 3,2 százalékos havi szintű emelkedést ért el. Az építőipari teljesítmény és az alapvető termékek gyártása 1 százalékkal esett vissza, a befektetési javak kibocsátása 1,1 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál.

Az ipari megrendelések azonban a várt ütem kétszeresével bővültek júniusban, az üzleti bizalom erősödött júliusban, több német nagyvállalat pedig emelte profitvárakozásait.