Váratlant lépett Boris Johnson - vagy mégsem?

Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) halasztását, egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését.
Domokos László, 2019. október 20. vasárnap, 07:11
Fotó: AFP

A brit kormányfőt törvény kötelezte a jelenleg október 31-én esedékes brexit halasztásának kezdeményezésére, miután a parlament szombatig nem fogadta el a brexit feltételrendszeréről e héten kötött megállapodást, és nem járult hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem.

A politikus az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak címzett első levelet, amely a halasztást kezdeményezi, nem írta alá - írta az MTI.

A szombat éjjel nyilvánosságra hozott első levélben az áll, hogy a brit parlament elfogadott egy törvényt, amelynek előírásai kötelezik Őfelsége kormányát az október 31-i kilépési határidő meghosszabbításának kezdeményezésére. Eszerint a brit kormány javasolja, hogy a hosszabbítás lejárati időpontja 2020. január 31-én, brit idő szerint 23 óra - közép-európai időszámítás szerint aznap éjfél - legyen.

A levélben szerepel ugyanakkor az is, hogy ha a felek ennél hamarabb ratifikálni tudják a brexit-megállapodást, a brit kormány a halasztási időszak korábbi befejezését fogja javasolni. A papíron nem szerepel Boris Johnson aláírása, de még neve sem, csak annyi, hogy a levelet "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának miniszterelnöke" küldte.

Johnson az első levélhez mellékelt egy jóval terjedelmesebb másodikat is, amelyet aláírt, és amelyben közli: személyes meggyőződése és kormányának álláspontja szerint a brexit további halasztása károsan hatna az Egyesült Királyság és EU-partnerei érdekeire, valamint a kétoldalú viszonyrendszerre. Ebben kifejezi sajnálkozását amiatt, hogy a többi uniós vezetőnek még több időt és energiát kell áldoznia egy olyan ügyre, amelyről ő azt remélte, hogy a héten - a brexit feltételeit rögzítő megállapodás megkötésével - megoldódott.

A brit miniszterelnök elismeri, hogy e helyzetben szükség lehet egy újabb EU-csúcs összehívására. Közli a második levélben, hogy kormánya folytatja erőfeszítéseit a brexit-megállapodás ratifikálása érdekében, és a jövő hét elején beterjeszti az ehhez szükséges törvénytervezetet. Bízik abban, hogy október 31-ig a ratifikációs folyamat végére lehet jutni.

A brit miniszterelnöknek azért kellett megírnia a halasztást kezdeményező levelet, mert a londoni alsóház szombati rendkívüli ülésnapján elfogadta azt a módosító indítványt, amelynek célja a megállapodás formális jóváhagyásának halasztása mindaddig, amíg a megállapodás törvényerőre emeléséhez szükséges összes jogi instrumentumot a brit parlament törvénybe nem iktatja. Ezután lekerült a napirendről a szombatra tervezett szavazás a brexit-egyezmény jóváhagyását indítványozó kormányzati beterjesztésről, érvénybe lépett viszont az a törvény, amelynek alapján Boris Johnson miniszterelnöknek még szombaton kezdeményeznie kellett a kilépés halasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig, ahogy az Johnson levelében szerepel is.

A módosító indítvány elfogadása és a halasztás kezdeményezését előíró törvény érvénybe lépése után Johnson az alsóházban közölte, hogy a halasztásról nem hajlandó tevőlegesen tárgyalni az EU-val, és a törvény őt erre nem is kötelezi. Változatlan a kormány azon célkitűzése, hogy a brexit nem halasztható az október 31-i határnapon túl, és ő személyesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a folyamatot addig a napig véghezvigye.

A szombaton megszavazott módosító indítványt Sir Oliver Letwin, az egyik legtekintélyesebb alsóházi képviselő, a Konzervatív Párt frakciójának volt tagja terjesztette be több prominens képviselőtársa, köztük Philip Hammond volt pénzügyminiszter támogatásával.

A halasztás kezdeményezését az Európai Tanácsnak egyhangú döntéssel kell elbírálnia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.10.20 22:25

@turbomagyar:
A kommented szerint sajnos nem irónia.
El nem tudom képzelni, hogy miért nehéz valakinek elfogadnia még saját magát is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

turbomagyar, 2019.10.20 21:01

@Darquan: Először is a nevem csak irónia, bár igazság szerint ráférne itt egy-két emberre a magyarságának felturbózása. Azt nem mondom, hogy szívesen élnék Putin országában, de a kelet durvaságára és bunkóságára nem biztos, hogy egy idióta nyugati a megoldás. Kínával pedig bánj óvatosan, mert a jövő világhatalma, egyre többen tanulják a nyelvüket és lehet, hamarosan eljön az idő, amikor fontosabb szövetségesek lesznek, mint a mostani nyugatiak. Azt pedig meg kéne már érteni, hogy ha valaki nem kér a libsikből, az nem bértollnak vagy orosz bérenc, hanem így gondolja. Elég sokan vagyunk, mondhatni 2/3-unk van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.10.20 10:25

@turbomagyar: jó a neved. remélem, oroszországból írtál. ha nem, odautazhatnál. csodaszép hely, jó a kaja/pia, szépek a lányok/fiúk, 100% tetszeni fog neked!
alternatív uticélok: törökország, kína és észak-korea - itt az egyéb tényezők nem feltétlenül stimmelnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

turbomagyar, 2019.10.20 09:32

Nekem már nagyon elegem van ebből a hülye "fékek és ellensúlyok" rendszeréből, meg a nagy demokráciázásból. Sunyi tekintetű demokraták, akik addig húzzák halasztják a dolgot, amig a végén tényleg nem fognak kilépni. A fő bajkeverő a Jeremy Corbin, a legsunyibb tekintetű. Mi az, hogy egy törvénnyel kötelezik a miniszterelnököt, és ráadásul börtönnel fenyegetik, ha nem teszi meg. Ez az igazi Soros-terv. Addig szavazgatunk, amig a nekünk tetsző eredmény meg nem születik. Ez nálunk elképzelhetetlen és szerencse, hogy ez így van. Mennyivel egyszerűbb, hogy az országnak van egy kormánya és az felel minden döntéséért, és ha nem tetszik a népnek, akkor leváltja a kormányt, nem pedig ilyen törvényi mutyizás folyik, mint most Londonban. Köszi, nem kérem ezt a modellt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.10.20 08:40

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html