Váratlanul jó formát mutat a japán gazdaság

A vártnál nagyobb ütemben, éves összehasonlításban 3,9 százalékkal nőtt a japán bruttó hazai össztermék a harmadik negyedévben - derül ki a japán kormányhivatal hétfőn nyilvánosságra hozott közleményéből.
MTI-Eco, 2010. november 15. hétfő, 12:56
Fotó:

A kormány óvatosan reagált a kedvező eredményekre, az ugyanis elsősorban egyszeri tételeknek köszönhető.

A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett elemzők kisebb, 2,5 százalékos bővülést vártak harmadik negyedévre.

Az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal bővült a japán gazdaság a harmadik negyedévben, az előző időszak 0,4 százalékos növekedése után. Akkor 1,8 százalékkal volt magasabb a japán GDP, mint egy évvel korábban.

A gazdasági és költségvetési politikáért felelős államminiszter, Banri Kaieda az adatok kihirdetését követő sajtótájékoztatón elmondta, az erős harmadik negyedévi eredmény kialakulását elsősorban a megnövekedett belső kereslet okozta. A fogyasztók igyekeztek kihasználni az állami autóvásárlási támogatást megszüntetése előtt, a meleg nyári hónapokban többen vásároltak klímaberendezéseket, s megnőttek a dohánytermék-eladások is az új dohányadó bevezetése előtt - tette hozzá.

A kormány gyengébb növekedést vár az év utolsó negyedévében az egyszeri fogyasztásnövelő hatások eltűnése, valamint a világgazdaság növekedésének lassulása, s ennek következményeként a japán export visszaesése miatt. Ezen felül, az erős jen továbbra is hátráltatja az export bővülését - intett óvatosságra az államminiszter.

A japán kormány korábban egy 4,4 ezer milliárd jen összértékű gazdaságélénkítő csomagot terjesztett a parlament alsóháza elé. Banri Kaieda reményét fejezte ki, hogy a hónap végére a felsőház is elfogadhatja a tervezetet, s azt törvénybe iktathatják, annak ellenére, hogy a legnagyobb ellenzéki párt kijelentette, nem támogatják a javaslatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK