Miniszterelnökével együtt kirúgta kormányát és a jegybank elnökét Alekszandr Lukasenko belarusz államfő, akit előszeretettel neveznek - talán túlságosan optimistán - az utolsó európai diktátornak. Az elnök egyelőre feleslegesnek tartotta megindokolni döntését, de vélhetően a gazdasági helyzettel való elégedetlensége volt a kiváltó ok.

Mihail Mjasznyikovics helyett - aki 2010 óta vezette hűségesen kormányát, és tegnap még Moszkvában tárgyalt - az elnöki adminisztrációt vezető Andrej Kobjakov lett a miniszterelnök, első helyettese Vaszilij Matyusevszkij. Az adóügyek minisztere Szergej Nalivajko, az iparügyé Vitalij Vovk, a gazdaságé Vlagyimir Zinovszkij, az állami vagyonkezelőé Andrej Gajev. A jegybank elnöke ezentúl Pavel Kallaur - jelentette a BelTA hírügynökség.

Ezzel egyidőben jelentette be az egy nappal korábbi elnöki nyilatkozattal összhangban a miniszterelnöki hivatal, hogy megakadályozzák a fogyasztói árak emelését. Utasították a fogyasztási cikkek gyártóit termelésük fokozására és áraik befagyasztására - ellenkező esetben elbocsátják vezetőiket. A kereskedelmi minisztérium tömeges ellenőrzésekkel fogja biztosítani az utasítás betartását. Azt az üzletet, amelynek kínálata nem megfelelő, vagy a december 18-ikainál drágábban adja áruit, szigorúan megbüntetik, de be is zárathatják.

Eredetileg az idei évre 11 százalékos inflációval számoltak, azonban annak szintje novemberre már elérte a 15,5 százalékot, ezért az év végi prognózist felemelték 17,3-ra. A mostani intézkedés célja, hogy adminisztratív eszközökkel próbálják megállítani az árak gyors emelkedését.