Váratlanul komoly ellenfelet kaphat Putyin

Indul a 2018-as oroszországi elnökválasztáson Alekszej Navalnij, jelenleg a legismertebb orosz ellenzéki, akit a moszkvaiak 30 százaléka támogatott a polgármester-választáson. A politikus reformokat, bér- és nyugdíjemelést és a korrupcióellenes intézkedéseket ígér.
Napi.hu, 2016. december 13. kedd, 18:06
Fotó: MTI/EPA

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista bejelentette, hogy elindul a 2018-as elnökválasztáson, amelyen várhatóan Vlagyimir Putyin is újra akarja majd választatni magát. (A regnáló államfő jövő tavasszal jelentheti be indulási szándékát.) A jogász végzettségű politikus videoüzenetben jelezte, hogy jelölteti magát - tudósított a Moscow Times.

Mindenből egy kicsit

Navalnij hatpontos programmal indul az elnökségért, amelyben a korrupció elleni harcot hirdet, bér- és nyugdíjemelést ígér, illetve kilátásba helyezi a rendőrség és a jogszolgáltatás reformját. Emellett nagyobb hatalmat adna a regionális hatóságoknak, javítaná Oroszország és Európa kapcsolatát és vízumkényszert vezetne be a közép-ázsiai államok és Oroszország között.

Manifesztumában leteszi a voksát amellett, hogy országának minden - a tehetséges emberek sokasága és bőséges természeti erőforrások - rendelkezésére áll ahhoz, hogy szabad, gazdag és erős legyen. Az elnökválasztásnak Oroszország fejlődéséről kell szólnia, ennek érdekében egy buta tévéshow helyett őszinte vitát kell folytatniuk az indulóknak.

Koncepciós per

Navalnijt korábban eltiltották a közügyek gyakorlásától, miután Kirov város bírósága 2013-ban bűnösnek találta sikkasztásban. A vád szerint fagerendákat lopott az állami tulajdonban lévő Kirovlesz vállalattól. Az bíróság ötéves felfüggesztett börtönbüntetést is kiszabott rá. Emberjogi szervezetek szerint az ügy koncepciós per volt.

Az eljárást néhány hónappal azt követően indították, hogy Navalnijt a szavazók 30 százaléka támogatta a moszkvai polgármester-választáson. Az orosz legfelsőbb bíróság novemberben hatályon kívül helyezte az alsóbb szint döntését, ami lehetővé tette a politikus indulását az elnökválasztáson. Ugyanakkor vádlói perújrafelvételt kezdeményeztek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.12.13 18:42

@POTUS: micsoda diktatúra van Ororszországban, ahol a LB hatályon kívül helyezi a "koncepciós" perben hozott döntést. :P

Ilyen az, amikor az ostoba bolsi sajtó leleplezi önmagát, hogy semmi sem igaz abból, amit Ororszországról összehordanak.

Egyébként a fickónak tényleg semmi esélye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2016.12.13 18:16

"komoly ellenfelet", ja, egy liberális blogger személyében... Mintha nálunk a hvg-s Tóta W indulna...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html