BUX
38240

Váratlanul leromlott a hangulat Németországban

Júniusban a német gazdasági hangulatot jellemző Zew-index értéke váratlanul 29,8 pontra esett vissza. A piac előzetesen kétpontos emelkedést várt volna a májusi 33,1 pontos szintet követően.

portfolio.hu, 2014. június 17. kedd, 11:41

Az általános üzleti környezet kapcsán pesszimistábbakká váltak a német gazdasági szereplők júniusban. A Zew-index értéke a múlt havi 33,1 pontos szintjéről a 29,8-ig esett. Érdekes módon a jelenlegi helyzetre vonatkozó értékelés pedig javult. A májusi 62,1 pontot követően 67,7-ig emelkedett a mutató.

 

ZEW üzleti hangulatindex
A mannheimi székhelyű ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) havi rendszerességgel mintegy 350 pénzügyi szakértőt kérdez meg arról, hogy milyennek ítéli meg a német gazdaság aktuális helyzetét és a következő hat hónap kilátásait. A nulla fölötti értékek az összesített válaszok optimizmusát tükrözi. A felmérés eredményeit jellemzően szorosan követik a piaci szereplők, csakúgy, mint a néhány nappal előtte napvilágot látó Ifo indexet. A felmérés eredményeit mindig a tárgyhót követő hónap második hetében teszik közzé.