Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Erdogan Kaisz Szaíd államfővel tárgyal, útjára elkísérte a külügy- és a védelmi miniszter, valamint a hírszerzés főnöke is. A török elnök az első külföldi államfő, aki az októberben megválasztott Szaídnál látogatást tesz.

Erdogan két héttel azután érkezett Tuniszba, hogy Szaíd Tuniszban találkozott Fájez esz-Szarrádzzsal, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány miniszterelnökével.

A török kormány novemberben biztonsági és katonai együttműködési megállapodást írt alá a tripoli székhelyű egységkormánnyal, kiváltva Görögország és más államok bírálatát. Decemberben a líbiai egységkormány és a török parlament ratifikálta a megállapodást.

A katonai megállapodás értelmében líbiai kérésre Törökország katonai kiképzőszemélyzetet és felszerelést küldhet Líbiába.

A kőolajban gazdag Líbia Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta gyakorlatilag káoszba süllyedt, és egymással rivalizáló fegyveres csoportok igyekeznek megszerezni az ország minél nagyobb része fölött az ellenőrzést.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait az ENSZ által elismert kormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.