Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Bármi is volt a tettesek indítéka, semmi sem igazolja a civil lakosság, különösen a nők és gyermekek elleni bűncselekményeket" - jelentette ki az államfő, aki nem sokkal megérkezése után a terrorizmus elleni fellépésről szóló tanácskozást hívott össze a Moszkvától mintegy ezer kilométerre délre fekvő városban.

A kora reggeli megbeszélésen Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter, Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője, a rendvédelmi szervek helyi vezetői, Veronyika Szkorcova orosz egészségügyi miniszter és Szergej Bozsenov, a Volgográdi régió kormányzója vett részt. Az államfő az eddigi intézkedésekről és a további lépésekről számoltatta be a kormányzat képviselőit és a rendvédelmi szervek vezetőit.

Az elnök előzőleg, az orosz Távol-Keleten lévő Habarovszkban mondott újévi beszédében kemény és következetes harcot ígért a terrorizmus ellen.

A volgográdi tanácskozáson Putyin megjegyezte, hogy a speciális orosz egységek a terrorelhárító akciók során mindent megtesznek a polgári lakosság biztonsága érdekében, de a dél-oroszországi nagyvárosban "minden ellenkezőképpen történt".
Volgográdban többségében civilek váltak a véres merényletek áldozataivá, de egy szolgálatot teljesítő rendőr és a vasútállomás két biztonsági embere is meghalt a központi pályaudvaron. Ők akadályozták meg a merénylőt abban, hogy áthaladjon a biztonsági kapun. Több rendőr is megsérült a robbantáskor.

Az orosz államfő a volgográdi megbeszélést követően járt a trolibusz felrobbantásának helyszínén is, ahol virágot helyezett el, majd meglátogatta a robbantások sérültjeit az egyik volgográdi kórházban. Az egyik sebesült asszony az elnöknek azt mondta: "a volgográdiaknak erős a lelkük, csak úgy nem lehet bennünket megtörni".

Volgográdban múlt vasárnap a központi vasútállomáson, hétfőn pedig egy forgalmas trolibuszon követtek el robbantásos merényleteket. Ezek halálos áldozatainak száma 34-re emelkedett, de több sérült állapota továbbra is súlyos. Az orosz egészségügyi minisztérium közlése szerint összesen 72 ember sebesült meg, közöttük gyermekek is. Egy kilencéves kislányért és egy súlyos sérüléseket szenvedett három hónapos kisfiúért Volgográdba érkezett az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépe, hogy Moszkvába szállítsa őket további klinikai kezelésre.