Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a görög bankrendszer hatása a magyar bankszektorra elenyésző, Magyarországon nincsenek jelen görög bankok, ellentétben Bulgáriával vagy Szerbiával.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy két hatással számolni kell: az egyik az árfolyam alakulása, a másik pedig az állampapírok hozamaira gyakorolt hatás.

Az elmúlt hetekben a világpiacok már beárazták a görög válság aktuális eseményeit, egy esetleges görög csőd vagy egy eurózónából való kilépés hatását. Az állampapírpiacon azonban előfordulhat, hogy a befektetők most a perifériaországok állampapírjai helyett más területeken keresnek befektetést, így az állampapírok hozamának emelkedésére lehet számítani, de itt sem kell drasztikus, érzékeny hatással számolnia Magyarországnak - véli a tárcavezető.

Macedónia kivonja pénzét a görög bankokból

A macedón központi bank vasárnap arra utasította az ország bankjait, hogy vonják ki pénzüket és követeléseiket a görög bankokból és hozzanak "megelőző intézkedéseket" annak érdekében, hogy korlátozzák a tőkekiáramlást a bankpánikkal sújtott Görögországba. A bolgár bankrendszert viszont nem érintik a görög tőkekorlátozások a központi bank közlése szerint.

A macedón jegybank azután jelentette be lépését, hogy Athén közölte: hétfőtől hat munkanapra zárva tartanak a bankok, és tőkekorlátozásokat vezetnek be az országban. A Görögország és a nemzetközi hitelezők közötti tárgyalások megszakadásának hírére a görögök elkezdték pánikszerűen felvenni pénzüket bankautomatákból.

A macedón központi bank szerint az intézkedés időszakos jellegű: csak a jövőbeni tranzakciókra terjed ki, nem érinti a már elindított ügyleteket. A jegybank azzal indokolta a lépést, hogy így elejét veszi egy későbbi, még jelentősebb tőkekiáramlásnak, amely felboríthatná a fizetési mérleg egyensúlyát és megingathatná a pénzügyi rendszer stabilitását. A görög bankoknak mintegy 20 százalékos részesedésük van a macedón bankrendszerben.

A bolgár központi bank hétfőn azt közölte, hogy az ország bankjainak működőképességét és pénzügyi rendszerének stabilitását nem érintik a görög bankokkal kapcsolatos intézkedések.

A bolgár bankrendszer mintegy 22 százalékának vannak görög részvényesei, ezek a bankok mind jól tőkésítettek és az átlagnál is nagyobb likviditással rendelkeznek. Ugyanakkor a Bulgáriában működő bankoknak nincs görög állampapír-piaci kitettségük és nincsenek követeléseik görög hitelintézetek felé a jegybank által kiadott nyilatkozat szerint.