Elfogadták Orbán jelöltjét

Várhelyi Olivér hétfő esti állásinterjúját követően Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök hivatalosan kérte a tagállamok képviselőiből álló EU Tanácsot, hogy hagyja jóvá a magyar politikus jelölését a biztosi posztra — tájékoztatta a Népszavát az elnök stábja.
Rácz Gergő, 2019. október 29. kedd, 12:24
Fotó: MTI Fotó / Szecsődi Balázs

A leendő biztosok csak azután kerülhetnek az Európai Parlament színe elé, hogy jelölésüket elfogadta a kormányközi döntéshozó fórum.

Ez az eljárás Várhelyi esetében puszta formalitás. Von der Leyen környezetéből származó információk szerint a német politikus akkor fog dönteni véglegesen a magyar, a francia és a még hiányzó román biztosjelölt tárcájáról, miután mindegyiküket jóváhagyta.

A leendő magyar biztosnak eredetileg a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát szánta, de ez még változhat. A román kormányalakítás nehézségei miatt Bukarest egyelőre nem nevezte meg újabb jelöltjét az Európai Bizottságba.

Von der Leyen felszólította Romániát, hogy minél előbb tegye meg javaslatát. Világossá tette azt is, hogy új jelöltet vár, nem olyat, akit a megbukott kormány már előterjesztett a posztra.

HOZZÁSZÓLÁSOK