Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Karácsony Gergely első főpolgármesteri nyilatkozataiban megerősítve korábbi ígéretét az Indexnek azt mondta, hogy a jogtechnikai részét majd kitalálják, de stratégiai céljuk, hogy leállítsák a Városliget beépítését. Válaszul a múzeumi negyedet építő Városliget Zrt. közleményben állította, hogy mindegyik építési projektjükre van végrehajtható építési engedélyük. Valóban nehéz fellépni a park beépítése ellen, de nem lehetetlen - írja az Mfor.hu.

A beépítést erősen ellenző Civil Zugló Egyesület hat épület esetében indított pert meglehetős sikerrel. Az építési engedélyeket javarészt az ügyféli jogok súlyos korlátozása miatt hatályon kívül helyezte a bíróság, s bár a Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi építésügyi és örökségvédelmi osztálya új határozatokat adott ki - amelyben gyakorlatilag megismételte az első döntések rendelkezéseit - az egyesület ezeket a határozatokat is megtámadta.

Az Mfor.hu információi szerint a Városligetben épülő vagy ide tervezett épületek közül a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria építési engedélyének ügyében jelenleg is folyik a per, de a volt Közlekedési Múzeum helyére épülő Magyar Innováció Háza, a Dózsa György úti Mélygarázs és a Hermina úti garázs sem rendelkezik érvényes építési engedéllyel.

Emellett akad más út is a Városliget Zrt. terveinek akadályozására. 1990 és 2015 között a park hasznosításáról a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottsága döntött, és a kérelmezők többségét a növényzet védelmére hivatkozva visszautasította. A mutatványosok és a koncertszervezők például csak a Felvonulási térre kaphattak engedélyt.

A Fővárosi Közgyűlés 2015-ben egy rendeletmódosítással kivette a Városligetet a zöld területekre vonatkozó korlátozások alól, a terület hasznosítását nagyvonalúan átengedte a Városliget Zrt.-nek. A cég sosem látott mennyiségű és színvonalú rendezvényt szabadított a parkra. A Fővárosi Közgyűlés mindezt a rendelet eredeti tartalmának visszaállításával megakadályozhatná.