Varsó beinthet az EU-nak

Lengyelország nem írja alá a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett EU-csúcstalálkozón elfogadandó nyilatkozatot, amennyiben nem tartalmazza a számára legfontosabb kikötéseket - erősítette meg csütörtökön Beata Szydlo lengyel kormányfő.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 23. csütörtök, 09:09
Fotó: MTI/EPA

A lengyel kormánynak négy prioritása van, amelyeket a nyilatkozatnak "tartalmaznia kell, hogy értelme legyen, ne váljon puszta irattá, mely szépen hangzik ugyan, de semmilyen hatással nem lesz az Európai Unió politikájára" - mondta Szydlo a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjúban az MTI szerint.

A visegrádi csoport (V4) kormányfőinek március eleji varsói csúcstalálkozóján közzétett nyilatkozat-tervezetre utalva, Szydlo az EU egységének megőrzését, az EU és a NATO szoros együttműködését, a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését és a közös uniós piac megőrzését említette a varsói prioritások között. (Az alapértékek védelmében Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a tagállamok támogatását kéri az Európai Bizottság alelnöke.)

HOZZÁSZÓLÁSOK