BUX
41516

Varsó ebben is megelőzi Budapestet?

Kína és Lengyelország már túl van az első egyeztetéseken egy félmilliárd dollár nagyságrendű lengyel jüankötvény kibocsátásáról, a pontos paraméterekről április végén döntenek - jelentette be Piotr Nowak lengyel pénzügyminiszter-helyettes a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

MTI, 2016. március 18. péntek, 15:57

Közelednek az álláspontok egy lehetséges jüankötvény-kibocsátás feltételeiről - fogalmazott a miniszterhelyettes. Úttörő jellegű kibocsátásról lenne szó mintegy 300-500 millió dollárnak megfelelő értékben. Április végi kínai látogatásunkon remélhetőleg meg is állapodunk majd az ottani pénzügyi felügyelettel, és a találkozót követően már a pontos dátumot és a kötvény többi paraméterét is meg fogjuk tudni mondani"- mondta Nowak.

A lengyel jüankötvény-kibocsátás az első lehet Kelet-Közép-Európában.

Magyarország idén januárban jelentette be, hogy jüankötvény-kibocsátásra készül, azonban rá egy héttel már - az üzlethez közel álló forrásra hivatkozva a Dow Jones arról számolt be, hogy a piaci bizonytalanságok miatt azt elhalasztják.

Az ÁKK Zrt. január közepén arról számolt be, hogy sikeres non-deal roadshow-t tartottak a Bank of China (BOC) által a jüankötvény kibocsátásának Budapesten. A kötvénykibocsátást a jegybank is támogatja.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2015 a Reutersnak adott interjúban "nagyon fontosnak" nevezte egy jüanban denominált kötvény kibocsátását a tavaly novemberben Kínával kötött megállapodásnak megfelelően. A kibocsátás felső határát 3 milliárd jüanban (455 millió dollár) jelölte meg akkor a miniszter.

Elsőként Nagy-Britannia bocsátott ki jüanban (renminbi, RMB) denominált szuverén kötvényt 2014 októberében. A brit állampapír volt az első jüanban denominált nem kínai szuverén kibocsátás. A kínai jegybank (People's Bank of China, PBOC) Londonban bocsátotta ki Kínán kívül első (offshore) jüankötvényt 2015. októberében Hszi Csin-ping államfő első hivatalos nagy-britanniai látogatása alkalmából.

Legutóbb Dél-Korea bocsátott ki jüankötvényt 2015 decemberében 3 milliárd jüan (460 millió dollár) értékében.