BUX
40606

Vasárnap ér Manhattanbe a hurrikán (frissített)

Az Irene hurrikán szombaton elérte Észak-Karolinát, erőssége gyengült, de így is veszélyes, halálos áldozatai is vannak. Észak felé tart; előle kétmillió embert telepítettek ki.

NAPI, 2011. augusztus 27. szombat, 16:41

Több mint kétmillió embernek mondták a hatóságok az Egyesült Államok keleti partján, hogy az Irene hurrikán közeledte miatt átmenetileg hagyja el otthonát.

Két halálos áldozata van már a viharnak. Észak-Karolina állam partvidékén a legkevesebb két móló összeomlott és a térségen számos helyen keletkeztek károk a háztetőkben. A szél fákat és villanyoszlopokat döntött ki - írta az MTI.

A hurrikán miatt eddig mintegy 650 ezren maradtak áram nélkül Észak-Karolinában és Virginiában, 12 ezer előfizetővel pedig megszakadt a vonalas telefon-összeköttetés.

New York áramszolgáltató vállalata, a Conedison szombaton közölte, hogy a hurrikán következtében Manhattan ellátása akár két-három napra is megszakadhat. A metropoliszt vasárnap éri el a 800 kilométeres szélességen északra vonuló hurrikán.

Útjába olyan metropolisok esnek, mint Washington, Philadelphia és Boston. Az Irene hurrikán összesen 65 millió embert érinthet a keleti parton - ez a világ egyik legsűrűbben lakott övezete -, útjából kétmillió embert telepítettek ki. (Manhattanben és Long Islanden több mint 370 ezer embert, a szomszédos New Jersey államban további 750 ezret érintett a kitelepítés.)

Barack Obama amerikai elnök, aki az Irene miatt megszakította nyári szabadságát, szombaton felkereste a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) központját, ahol megelégedéssel nyugtázta a hurrikán elleni védekezéssel kapcsolatban megtett intézkedéseket. 2005-ben, amikor a Katrina hurrikán elárasztotta New Orleanst, az amerikai kormány bírálatok kereszttüzébe került az elégtelen felkészülés miatt.

Hosszú 72 óra elé nézünk és nyilvánvaló, hogy sok család fog kárt szenvedni - jelentette ki az elnök, aki szerit a legnagyobb gondot az áradások és az áramkimaradás fogja okozni. Az irányító központban megtartott videokonferencián Obama arra kérte a FEMA és az Irene által érintett államok vezetőit, hogy éjjel-nappal tájékoztassák a fejleményekről.

Kanadában, ahol arra számítanak, hogy északra érve a hurrikán megszelídül valamelyest, már "csak" vihar miatti riasztást adtak ki szombaton.

A boltok pénteken tele voltak, az emberek igyekeztek élelmiszert, vizet felhalmozni, sokan vettek zseblámpákat, generátorokat.

Törölték a légi járatokat

Elrendelték a New York-i földalatti - Amerika legnagyobb metróhálózata - bezárását is. Szombaton magyar idő szerint 18 órától lezárták mind az öt New York-i és környéki repülőteret.

A keleti part repülőterei szombati adatok szerint 9215 járatot töröltek.

Mozgósították a Nemzeti Gárda több száz katonáját.

Az Irene hurrikán előzőleg végigvonult a Karib-tenger térségén, több százmillió dolláros kárt okozott Puerto Ricóban, a Dominikai Köztársaságban és a Bahama-szigeteken. Hárman életüket vesztették az ítéletidőben.

Tízmilliádos károkat okozhat a hurrikán

Egyes becslések szerint a hurrikán több mint tízmilliárd dollárnyi kárt is okozhat az Egyesült Államok keleti partján. 2005-ben a Katrina hurrikán, amelynek következtében víz alá került New Orleans nagy része, 80 milliárd dolláros kárt okozott.