Az olasz elnöki palotából kiszivárogtatott információk szerint Sergio Mattarella vasárnap jelenti be, kit kíván miniszterelnöknek kinevezni a lemondását szerdán benyújtott Matteo Renzi helyére.

Az államfő a három legnagyobb parlamenti párttal zárta a csütörtökön indított konzultációkat. Ezek végén rövid nyilatkozatot tett, hangsúlyozva, hogy Olaszországnak minél gyorsabban működőképes kormányra van szüksége.

Hangsúlyozta, hogy egységes olasz választási rendszer hiányában jelenleg lehetetlen új parlamenti választásokat tartani, vagyis kizárta a előrehozott választások mielőbbi megtartásának lehetőségét.

Utalt arra is, hogy Olaszországra a következő hónapokban jelentős nemzetközi feladatok várnak (többek között a G7-es csoport olaszországi találkozója). Mindebből arra lehet következtetni, hogy Sergio Mattarella olyan kormányban gondolkodik, amely az országot legalább jövő nyárig elvezetheti.

Mattarella a pártok jelzései alapján fogja megnevezni a kormányfőjelöltet, aki az olasz gyakorlat szerint fenntartással fogadja majd el a felkérést, azaz először felméri, mekkora támogatottságot élvez a parlamenti pártok részéről. Ha elfogadja a kinevezést, már a jövő hét elején leteheti az esküjét.

Erre utal az is, hogy a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt szerdára parlamenti frakcióülést tűzött ki, mintha tudná, hogy az új miniszterelnökről akkor lesz bizalmi szavazás.

Az olasz sajtó találgatásai szerint Sergio Mattarella a balközép Demokrata Párt (PD) vezette jelenlegi kormánytöbbséggel képzeli a folytatást, a lemondott Matteo Renzi helyett egy új miniszterelnökkel. Sajtóinformációk szerint a PD három nevet javasolt Sergio Mattarellának, közöttük a legesélyesebbnek tűnő Paolo Gentiloni külügyminiszterét.