Vasárnap választ Ausztria - már rekordot döntöttek

Rekordszámú szavazatot adtak le levélben a vasárnapi ausztriai parlamenti választásokra, összesen több mint 889 ezren választották a választási részvételnek ezt a módját - írja az osztrák belügyminisztériumra hivatkozva az MTI.
Domokos Erika, 2017. október 14. szombat, 06:20
Fotó: Napi.hu

A 6,4 millió szavazásra jogosult csaknem 14 százaléka folyamodott a levélben szavazás lehetőségéért. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a voksok is, amelyeket a szavazók - előzetes engedély alapján - vasárnap személyesen, de nem a saját választókörzetükben adnak le - írja az MTI.

A legutóbbi, 2013-as parlament választáson nem egészen 670 ezer, a tavaly decemberi megismételt elnökválasztáson valamivel kevesebb mint 710 ezer szavazat érkezett levélben. Az eddigi rekordot a tavaly májusban megtartott, de később alkotmánybírósági döntéssel megismétlésre ítélt elnökválasztáson mérték, akkor mintegy 885 ezren voksoltak levélben, illetve úgynevezett választási kártyák útján.

A minisztérium azt is megerősítette, hogy a levélszavazatok nagyobb részének megszámlálása nem fejeződik be vasárnap estére, egy időben a voksolás napján közvetlenül leadott szavazatokéval, mintegy 780 ezer voks csak később derül ki. A legnagyobb részt hétfőre számolják meg, de több tízezer szavazat összesítése csütörtökig tart, és bejelentésük várhatóan egybeesik a hivatalos végeredmény ismertetésével.

Külföldről közel 60 ezren vesznek részt a mostani választáson. Ez szintén rekordnak számít, a tavalyi elnökválasztásinál például majdnem 4500-zal több. Négy évvel ezelőtt még csak 34 ezren szavaztak a külföldön élő választási jogosultak közül.

Ausztriában vasárnap, október 15-én tartanak előrehozott választásokat, miután az Osztrák Szociáldemokrata Pártból (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppártból (ÖVP) álló nagykoalíció tavasszal válságba jutott.

A csaknem 6 és fél millió, 16. életévét betöltött szavazópolgár a parlament 183 képviselőjét választja meg, de döntésükkel gyakorlatilag kijelölik az új kormánykoalíciót és a kancellárt is. A választás fő esélyesének az ÖVP-t, a kancellári poszt várományosának a pártot vezető Sebastian Kurzot tartják. A 31 éves Kurz a világ jelenlegi legfiatalabb kormányfője lehet. (Elképesztő siker a szomszédban.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.10.14 08:38

Nem a koron, hanem a tehetségen múlik minden.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html