Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban márciusban lép életbe az a törvény, amely havi 2 vasárnapra betiltja a kereskedést, ám úgy tűnik, az érintettek hűek a régi mondáshoz, miszerint: A lengyel megcsinálja! - derül ki a gazeta.pl cikkéből. Más szóval ha akarja, ezt a jogszabályt is ki tudja játszani.

Néhány üzletben azt tervezik, hogy a tiltott vasárnapokon kizárólag kiállításokat rendeznek majd, nem folytatnak kereskedelmi tevékenységet. Az ötlet ugyan abszurdnak hangzik, ám a Top Secret divatmárka elnöke elmondta, hogy mérlegelik ezt a megoldást. A jog ugyanis a kereskedelem tilalmát rendeli el, nem pedig a boltok kinyitását tiltja. Az üzletek tehát bemutatóteremként működnének, például fel lehetne próbálni a ruhákat, majd az interneten meg lehetne megrendelni azokat.

A hálózatok vasárnapi kereskedelmi tilalmában ugyanis nem szerepel az e-kereskedelem tilalma Ugyanakkor a jogszabály nem csupán a kereskedelmet korlátozza vasárnap, hanem a "kereskedelemmel kapcsolatos tevékenység végrehajtását" is, úgyhogy a felügyeleteknek értelmezniük kell, mi értendő ez alatt.

A boltzárral kapcsolatban más kerülőutak is szóba kerültek. Az egyik a szombati nyitvatartási idő meghosszabbítása, nem 20 vagy 21 óráig, hanem legalább este 10-ig. Hasonló ötlet az éjszakai műszak bevezetése hétfőre virradóra vasárnap éjjel 24 órától.

A fotó forrása: shutterstock