Németország visszaállíthatja a határellenőrzést, ha az Európai Unió tagállamai nem lesznek képesek a jelenleginél jobban érvényesíteni azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák az unió határain kívülről érkező menekültek továbbításának rendjét - idézte Thomas de Maiziere belügyminisztert a Bloomberg. Nem jó kedvükben tennék ezt - derült ki a miniszter szavaiból.

A nyílt határok híve vagyok. Elkötelezett európai vagyok. De ha más európai országok nem tartják magukat a közösen elfogadott szabályokhoz, és ezért menekültek kezelésére szolgáló dublini egyezményt nem lehet betartani, akkor más rendszert kell bevezetnünk - mondta a de Maiziere a német ZDF televíziónak.

A dublini egyezmény határozza meg, hogyan lehet tovább-, illetve visszaküldeni az EU-n kívülről érkező embereket a tagállamok között. Az erre alapuló rendszer szerint annak az országnak a feladata az ideérkezők menedékkérelmének elbírálása, amelynek határán át a illető belép az unió területére.

Nyolcszázezer menekült

Németország idén várhatóan 800 ezer olyan menekültet fogad, akiket valamilyen háború vagy a kilátástalan szegénység mozdított ki lakóhelyükről - emlékeztet a Bloomberg. Az EU-ba júliusban 340 ezren akartak bejutni szemben a 2014 júliusában feljegyzett 123,5 ezerrel - derül ki a közös határőrizeti szervezet, a Frontex adataiból.

Miután sikerült sínre tenni a Görögországnak nyújtott harmadik segélyprogramot, a migráció kérdése átvette a vezető helyet a görög válságtól a berlini kormány feladatainak sorrendjében. Németország nem tud akármilyen hosszú ideig helyet adni a 28 európai országban menedéket kérők 40 százalékának - szögezte le a belügyminiszter. A határok nem maradhatnak nyitva megfelelő közös menekültpolitika nélkül - tette hozzá.

Az EB év végéig újabb indítványt tesz a menekültek elosztására

Az Európai Bizottság (EB) az év végéig újabb indítványt tesz arra, hogy miként osszák el az uniós tagállamok között az érkező menekülteket - közölte csütörtökön Brüsszelben Miguel Arias Canete EU-biztos. Állandó jellegű elosztási mechanizmusra van szükség annak érdekében, hogy kezelni lehessen a rendkívüli helyzeteket, még akkor is, ha ez népszerűtlen. Canete szerint meg kell alkotni a biztonságos eredetországok közös európai definícióját, és "csatornákat kell nyitni a legális migráció számára".

A biztonságosnak tekintett országokból érkezőknek az EU-országok gyakorlata értelmében szinte semmilyen esélyük nincs arra, hogy jogosnak ismerjék el menedékkérelmüket. Arra nézve azonban, hogy mely eredetországok tekinthetőek biztonságosnak, egyelőre nincs egységes uniós kritériumrendszer. A spanyol EU-biztos szerint "valódi európai megoldásra" van szükség, és hozzátette: Jean-Claude Juncker bizottsági elnök részletesebben is kifejti majd az általa vezetett intézmény elképzeléseit szeptember 9-én Strasbourgban, amikor beszédet mond az unió helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülésén.

Májusban az Európai Bizottság kötelező kvótákat javasolt arra nézve, hogy az uniós tagországok hány menekültet vegyenek át az Olaszországba, illetve Görögországba érkezettek közül, illetve hányat fogadjanak be az egyelőre az EU területén kívül tartózkodó, de az ENSZ menekültügyi szervei által a menekültstátusra jogszerűen igényt tartók - főként Szíriából, illetve Eritreából elmenekültek - közül. A kötelező kvótákat a tagállamok képviselői nem hagyták jóvá, de a legtöbb uniós ország önkéntes felajánlást tett több-kevesebb migráns átvállalására.