BUX
41002

Vaskezű német vezetésre lenne szüksége Európának?

A németeknek határozottan kezükbe kellene venniük Európa irányítását, ha megmutatnák milyen monetáris uniót akarnak, a pénzpiacok alkalmazkodnának ehhez, és megszűnne a gazdaságot gyötrő bizonytalanság - véli egy vezető befektetési szakértő.

NAPI, 2011. augusztus 22. hétfő, 10:08

Az európai gazdasági és monetáris unió (EMU) abban a formájában, ahogy megalkották nem működik, az eurózónának határozott közös irányításra van szüksége - szögezi le a CNBC tudósítása szerint Jim O'Neill, a Goldman Sachs Asset Management elnöke. A hét végén Angela Merkel német kancellár a ZDF televíziónak adott interjújában ismét leszögezte, hogy ellenzi az úgynevezett eurókötvények kibocsátását, mivel az adósságunióvá tenné az eurózónát a pénzügyi stabilitás övezete helyett. A kancellár hozzáállása ugyan elmozdult a "soha" nem lehet szó eurókötvényekről megfogalmazástól az "egyelőre" kifejezés felé, ám ez nem nyugtatja meg az pénzpiacokat egy olyan időszakban, amikor előfordulhat az, ami múlt csütörtökön történt, hogy az európai bankszektor számos képviselője egyetlen nap alatt tíz százalékot veszít tőzsdei értékéből.

Hónapok óta világos, hogy a befektetők nem bíznak az európai monetáris unió működésében, a tagállamok egy részének adósságválsága és a pénzpiacok instabilitása között negatív visszacsatolás alakult ki, ami egyre rosszabb lesz - szögezte le a szakember a hét végén megjelent elemzésében. O'Neillt aggasztja a német gazdasági növekedés erőteljes lassulása is, különösen a belső kereslet hiánya, továbbá a német tőkepiacokon kialakult eladási hullám. A német tőzsde a legtöbb társánál gyorsabban zsugorodik, a DAX index, amely korábban jobban teljesített az átlagnál, most ennek éppen ellenkezőjét teszi. Ez megnehezíti Berlinnek, hogy megkövetelje másoktól a fiskális szigort, míg másoknak, például Athénnek, hogy tartsák magukat a megszorításokhoz. Rettenetesen hiányzik ugyanis a német kereslet, ami nélkül a gyengébb eurózónatagok légüres térbe kerülnek. Végül is nem lehet exporttöbblete egyidejűleg a világ minden országának.

Németországnak minél előbb világossá kell tennie, milyen EMU-t akar, milyen monetáris közösséget támogatna, ezt nem helyettesítheti, hogy ha azt ismételgeti, milyen EMU mögé nem hajlandó beállni. A gazdaságpolitika határozott irányításának hiányában alakulnak ki a piaci zavarok - véli O'Neill, aki szerint ha a valaki végre felvállalná a vezetést, a sarkára állna, az eloszlathatná a bizonytalanságot, és akármilyen irányt mutatna is a piacoknak, azok igyekeznének élni a feltárulkozó lehetőségekkel.