Szlovákiában 34 vasúti vonalon kompenzáció jár az utazóknak, ha a járatuk késik - adta hírül a Slovak Spectator. A ZSSK személyszállító társaság a Pozsony és Kassa, továbbá a Pozsony és Zsolna között járó InterCityken teszteli az újítást. Ezeken a járatokon kétféle visszatérítésre tarthatnak igényt az utasok.

Az egyik akkor jár, ha a szerelvényük 60 és 119 perc között késik. Ebben az esetben a jegyár fele jár vissza. A másik a 120 percet elérő vagy meghaladó késés, amely esetén a teljes jegyárat visszatérítik. Ez csak akkor nem történik meg, ha a késés oka valamilyen rendkívüli esemény, leginkább baleset. A ZSSK-nak arra is van magyarázata, miért nem élnek ezek a kompenzációk minden járatuk esetén.

Azért, mert csak a felújított vasúti pályákon járó járatokra vállalják a visszafizetést. Sajnálatos módon ezeken sem ritkák a késések, de nem nagyon hosszú idejűek. Például a Pozsony-Zsolna szakaszon 2019 első felében a vonatok 91 százaléka időben érkezett vagy legfeljebb öt percet késett. A főváros és Besztercebánya közti közlekedés esetén már sokkal rosszabb az arány: csak a járatok 58 százaléka teljesíti az előbb említett mutatót.