Vasúti autópályákban látják a jövőt Franciaország

A francia kormány bejelentette, hogy "vasúti autópályákat" alakít ki élelmiszerek és egyéb áruk szállítására, amelyeket most tehergépkocsival fuvaroznak keresztül az országon. A cél az, hogy csökkentsék az ország szén-dioxid-kibocsátását.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 1. szombat, 20:41
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Jean Castex kormányfő szerint a Párizst és Perpignan déli városát összekötő "ételvonat" újból megnyitják, miután ez a vonal tavaly bezárt - írja a Reuters.

A vonal végül egy szélesebb európai hálózathoz kapcsolódik majd, összekötik Antwerpennel és Barcelonával - mondta a miniszterelnök, aki ezzel ígéretet tett arra, hogy két új nemzeti észak-déli vonal indul.

"Ez egy nagyon erős jel, amelyet a kormány ad, és ez az első lépés a vasúti árufuvarozás fejlesztéséhez" - magyarázta a lépést Castex. A tehervonatok az év végéig ingyenesen használhatják az ország vasúti infrastruktúráját, és az általuk fizetett díj 2021-re átlagosan majd a felére csökken.

A Közlekedési Minisztérium később kijelentette, hogy ezek a díjszabási intézkedések évi 63 millió eurót jelentenek. A vasúti áruszállítás az utóbbi évtizedekben folyamatosan háttérbe szorul a tehergépjárművekkel szemben Franciaországban, és az árufuvarozási piac alig 9 százalékát teszi ki, szemben az 1974-es 45 százalékkal és az európai átlag 18 százelékával.

Emmanuel Macron elnök 15 milliárd euró új támogatást ígért júniusban a környezetbarátabb gazdaság kialakítására és fejlesztésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK