A napilap úgy tudja, hogy az évente több mint 50 millió euró értékű adományokat a Vatikán a saját adminisztratív költségeire fordítja, és a felajánlásoknak csak alig 10 százaléka jut el a rászorulókhoz.

Még a Szentszék falain belül is kevesen tudnak arról, hogy hová kerülnek a péterfillérek. Eközben a katolikus egyház vezetői közül egyre többen aggódnak amiatt, hogy félrevezetik a híveket az adományaik ügyében. Ez tovább rombolhatja a Vatikán megítélését a pénzügyek terén Ferenc pápa irányítása alatt - állapította meg a The Wall Street Journal.

A pápai állam jelenleg is botránnyal küszködik egy átláthatatlan londoni ingatlanügylet miatt, amely állatólag hatalmi harcot robbantott ki az egyházi állam bürokratái között, a biztonsági szolgálat botrányba keveredett vezetője már lemondásra kényszerült. A lap szerint a londoni ingatlan megvásárlásához a péterfillérek egy részét is felhasználták.

Idén novemberben Ferenc pápa felhatalmazást adott - a korrupció gyanúja miatt - a vatikáni rendőrségnek az ügyben érintett irodák átvizsgálására. Ezzel együtt a pápa védelmébe vette azt a gyakorlatot, hogy a jótékony célokra felajánlott adományokat ingatlanbefektetésekre használják fel - írta az MTI.

A múlt hónapban a Vatikán tagságát felfüggesztették egy pénzmosás elleni nemzetközi szervezetben.

A vatikáni sajtóiroda nem kívánta kommentálni a péterfillérek felhasználásáról szóló információkat.