Védelmet ígérnek az FBI-nak

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügyvezető igazgatója, Andrew McCabe szenátusi meghallgatásán csütörtökön azt ígérte, hogy elhárítja a Fehér Ház esetleges beavatkozási kísérleteit az Oroszországról folyó vizsgálatokba.
Papp Zsolt, 2017. május 12. péntek, 07:29
Fotó: MTI/EPA

A szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson a kérdések össztüzébe került McCabe biztosította a törvényhozókat, hogy azonnal informálja őket, ha a Fehér Ház megpróbálna beavatkozni az Oroszországról folyó vizsgálatokba. Az ügyvezető igazgató leszögezte: a Fehér Ház részéről eddig nem történt kísérlet a vizsgálat befolyásolására. Kérdésre válaszolva nem kívánta kommentálni Donald Trump elnök kijelentését, aki a héten azt állította, hogy az elbocsátott igazgató, James Comey "három különböző alkalommal is közölte vele, hogy a vizsgálat őt nem érinti". McCabe leszögezte: "nem véleményezhetem a volt igazgató és az elnök beszélgetéseit" - írja az MTI.

Andrew McCabe közölte: a vizsgálat Comey elbocsátása után is zavartalanul folytatódik, az FBI-nak nincs szüksége további dokumentumokra és pénzügyi forrásokra. "Rendkívüli jelentőségűnek" nevezte a nyomozást, és ezzel ellent mondott a Fehér Háznak, amelynek szóvivőnője, Sarah Huckabee Sanders szerdán azt mondta: a nyomozás "valószínűleg az egyik legcsekélyebb" jelentőségű az FBI történetében. Kérdésre válaszolva a megbízott igazgató közölte, hogy a héten valóban találkozott Donald Trump elnökkel, de az Oroszországgal kapcsolatos nyomozásról nem ejtettek szót.

A szenátusi bizottság meghallgatásán tanúként megjelent az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője, Dan Coats, a CIA direktora, Mike Pompeo, valamint Mike Rogers admirális, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője is. Mark Warner virginiai demokrata párti szenátor mindegyiküket arról faggatta, hogy vajon egyetértettek-e az amerikai hírszerző közösség januári megállapításaival, miszerint Oroszország Donald Trumpnak kedvezően alakította az elnökválasztás folyamatát. A megkérdezett hírszerzési szakemberek mindegyike igennel válaszolt. "Sok ember számára, magamat is beleértve, nehezen megkerülhető a következtetés, hogy az elnök döntése Comey igazgató elbocsátásáról összefügg ezzel a nyomozással, és ez elfogadhatatlan" - hangsúlyozta Warner szenátor.

Csütörtökön délután, a szenátusi meghallgatás végeztével a képviselőház hírszerzési bizottságának két vezető politikusa közleményben biztosította védelméről a Szövetségi Nyomozó Irodát. A texasi republikánus Mike Conway és a kaliforniai demokrata párti Adam Schiff kézjegyével ellátott közlemény leszögezi: a két politikus biztosítja majd, hogy az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatot "semmiféle módon ne akadályozzák meg és ne befolyásolják".

HOZZÁSZÓLÁSOK