Vége a frankhiteleknek Lengyelországban

Az utolsó lengyelországi bank, a Nordea is megszüntette a svájci frank alapú jelzáloghitelek nyújtását, s várhatóan hamarosan hasonló sorsra jutnak az euró alapú kölcsönök is.
Barabás T. János, 2012. március 23. péntek, 08:41
Fotó: Napi.hu

Az utolsó lengyel bank, amely még adott svájci frank alapú jelzáloghitelt, megszüntette ezt a tevékenységét, és egyes hírek szerint már euró alapú kölcsönöket sem ad. A varsói elemzők szerint rövid időn belül az a néhány bank is, amely még hajlandó külföldi valutahitelt adni, feladja ezt a gyakorlatot.

A dolog érdekessége, hogy inkább elvi döntésről van szó, nem arról, hogy az adósok fizetésképtelenségétől tartottak, ugyanis a valuta alapú hitelt minimum havi 750 ezer forintnak megfelelő keresethez kötötték. Inkább arról van szó, hogy például az euróhitelek költsége már nem lényegesen kedvezőbb a zloty-kölcsönökénél, vagyis erősen csökkent az érdeklődés iránta. Ráadásul elég kemény feltételekhez kötik nyújtásukat - három bank is csak azoknak ad, akik a fizetésüket is euróban kapják - írta a vezető lengyel gazdasági napilap, a Gazeta Prawna.

A szigorítások egyébként is visszafogták a hitelezést - tavaly a bankok 7,5 millió kölcsönt nyújtottak, ami 6,5 százalékkal kevesebb a 2010-esnél, a jelzáloghitelek száma 1,3 százalékkal, 243 ezerre mérséklődött. A fogyasztási hitelek összege tavaly 5,8 százalékot esett, azonban a negyedik negyedévben a csökkenés 2,2 százalékra lassult, és a szakértők a növekedés visszatérését várják. A lakáshiteleknél pont ellenkező trend mutatkozott: az év második felében 9,5 százalékkal csökkent összegük, és a 2010 második félévi 19,1 százalékról a teljes hitelösszeg 16,5 százalékra esett a valutahitelek aránya.

Bár Lengyelországban mintegy 700 ezren adósodtak el svájci frankban, ez arányaiban meg se közelíti a magyarországit, és bár őket is keményen sújtotta a frank árfolyamának elszabadulása, ennek hatásától jórészt megvédte őket az erős zloty.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.03.23 11:37

Eljárást kell kezdeményezni a bankok ellen az unióban, hogy sértik a szabadság elvét azzal, hogy egyoldalúan megszüntetnek hitel konstrukciókat országokra kivetítve, mert gazdasági érdekük ezt kívánja. Bármely uniós polgárnak bármely uniós országban szabad döntése legyen a hitel konstrukció választása. Ugyan így eljárást kellett volna indítani Magyarországnak anno amikor bankok nem nyújtottak autó finanszírozási hitel forint alapon csakis kizárólag deviza alapon. Ez sérti az unió fennen hirdetett gazdasági szabadságát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html