Vége a jüan felértékelésének?

A kínai valuta elérte a dollárral szembeni egyensúlyi árfolyamát, a közeljövőben további felértékelődés nem valószínű - mondta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök szerdán.
MTI, 2012. március 15. csütörtök, 14:54
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hét évben a jüan mintegy 30 százalékkal értékelődött fel az amerikai dollárral szemben, szeptember óta viszont a 12 havi elszámolásos határidős devizaügyletek hongkongi piacán felfelé és lefelé irányba is mozog. Ez azt mutatja, hogy a jüan elérhette egyensúlyi árfolyamát - mondta szerdán a kínai miniszterelnök.

A miniszterelnök szavai azt jelentik, Kína rövidtávon nem hagyja majd a jüant nagymértékben felértékelődni - nyilatkozta a China Daily napilapnak Li Vej (Li Wei), a Standard Chartered közgazdásza. Az éves 5-6 százalékos felértékelődésnek bizonyosan vége - vélik más szakértők.

A kínai fizetőeszköz tavaly 4,7 százalékkal erősödött a dollárral szemben, az év eleje óta pedig mintegy 0,6 százalékkal gyengült. Ven egy rugalmasabb, piaci elveken működő árfolyamrendszert ígért, s a jüan ingadozási sávjának kiszélesítését szorgalmazta.

HOZZÁSZÓLÁSOK