Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel gazdaság ebben az évben a tavalyi négy százalék után csak 2,7 százalékkal fog nőni - idézte a Credit Agricole Bank Polska közgazdászainak jóslatát a Rzeczpospolita. A kormány háromszázalékos tempót vár. Ez eddig a legpesszimistább előrejelzés, egy januári körkérdésben a válaszadók legalább 2,8 százalékos várakozás fogalmaztak meg.

A Credit Agricole szakértői abból indultak ki, hogy 2019. végén gyengült a konjunktúra, ami kihat a 2020-as eredményekre. A fogyasztás dinamikája a negyedik negyedévben elhalt, és a vásárlások lassulása 2020-ban is folytatódni fog. A háztartások inkább takarékoskodnak, mivel a munkaerőpiacon megállt a javulás és erős inflációra számítanak.

A háztartások fogyasztási kiadásai reálértékben 3,2 százalékkal nőhetnek idén a 3,9 százalékos tavalyi, és a 4,3-4,5 százalékos előző évi bővüléshez képest. Eközben szakértők szerint az infláció 2020-ban átlagosan 3,2 százalék lesz három százalék helyett, ami az előrejelzésekben szerepelt. Megdobja a drágulást a sertéshús árának emelkedése a kínai sertéspestis miatt. A tervezett cukoradó az édesített italok áremelkedéséhez fog vezetni. A közgazdászok felhívták a figyelmet arra, hogy az élelmiszerek jobban is drágulhatnak, ha a szárazság immár a harmadik éve is kitart.

A lengyel gazdaság lassulásához hozzájárul, hogy a beruházások növekedése 0,7 százalékra lassul a 2019-es 7,8 százalékos tempóról. Ennek okai között szerepel a bizonytalanság a külföldi konjunktúra alakulását illetően, illetve a magasabb munkaerőköltségek. Negatívan hat a gazdaságra a koronavírus is, ami 0,2 százalékpontot vág le a lengyel vállalatok fő exportpiaca, az eurózóna növekedéséből.