Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság egy olyan új irányelvre tett javaslatot, amely bűncselekménynek minősíti az uniós pénzek elcsalását, és  minimum hat hónapi börtönbüntetéssel sújtana, valamint rendelkezik az ezen bűncselekményekből származó jövedelmek elkobzásáról.

A tervezet célja az erre vonatkozó nemzeti jogszabályok egységesítése, amelyek között jelenleg óriási különbségek vannak: van, ahol ez egyáltalán nem számít bűncselekménynek, és van, ahol akár 12 éves börtönbüntetést is kiszabnak a csalóra. Azonban még ott is, ahol a törvények ezt lehetővé teszik, a büntető eljárás lefolytatása a felderített eseteknek csak 14-80 százalékában végződik ítélettel - az uniós átlag 43 százalék.

A törvények egységesítésének legfőbb célja megakadályozni, hogy a bűnözők nyugodtan folytathassák üzelmeiket azokban az országokban, ahol nem kielégítő a jogi szabályozás.

A direktíva a csalás körébe utalja a korrupciót, az alapoknak nem az adott célra való felhasználását, a hűtlen kezelést, a pénzmosást, valamint a nyilvános közbeszerzési eljárásnak az uniós költségvetésnek kárt okozó akadályozását - írta az EUobserver.

Az OLAF, az EU csalás elleni hivatala tavaly 691 millió, a közösség költségvetéséből elsikkasztott eurót szerzett vissza, amiből 524,7 milliót a kohéziós alapokból sikkasztottak el.

Az Europa.eu szerint az uniós pénzek bűnös, rendeltetésellenes felhasználása veszélyezteti az EU munkahelyteremtésre, növekedésre és az életszínvonal javítására irányuló célkitűzéseit. Az EU egész területén nyomás nehezedik az államháztartásokra, így minden euró számít. Az Európai Bizottság ezért javasolt új szabályokat az uniós költségvetés sérelmére elkövetett csalás elleni, büntetőjogi eszközökkel történő küzdelem kapcsán az adófizetők pénzének fokozottabb védelme érdekében.

Viviane Reding bizottsági alelnök, az unió igazságügyi biztosa a következőket nyilatkozta: "Az uniós pénzeket nem vághatják zsebre a bűnözők. Kulcsfontosságú, hogy a legszigorúbb büntetőjogi normákat léptessük életbe az adófizetőink pénzének védelme érdekében. A célkitűzés világos: az uniós költségvetés sérelmére elkövetett csalás nem maradhat büntetlenül. A javaslat elősegíti majd az uniós büntetőjogi rendelkezések széttagoltságának megszüntetését, aminek következtében jelenleg egyes tagállamok szabadságvesztéssel büntetnek egy adott bűncselekményt, a többi tagállam viszont semmilyen intézkedést sem tesz."