A dollár hat főbb devizához viszonyított értékét tükröző mutató, a dollárindex 95,69 pontra, tavaly október óta nem látott szintre süllyedt, mert a befektetők kezdik azt hinni, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mellett más központi bankok is a kamatot emelnek - írja az MTI.

Mark Carney, a Bank of England (BoE), a brit jegybank kormányzója meglepetést okozott szerdán azzal a kijelentésével, hogy valószínűleg kamatemelésre van szükség, mert a gazdaság közelebb került ahhoz, hogy teljes kapacitásán működjön. Andy Haldabe, a BoE főközgazdásza csütörtökön ugyancsak azt fejtegette, hogy a jegybanknak "komolyan" meg kell fontolnia a kamatemelést. A kanadai jegybank még tovább ment, két vezető döntéshozója a héten azt sugallta, hogy már júliusban szigoríthatják a monetáris politikát.

Indul a Lavina?

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke kedden elképzelhetőnek minősítette a masszív kötvényvásárlási programra és a rendkívül alacsony kamatokra épülő monetáris politika kiigazítását, de hangsúlyozta, hogy bármilyen változtatás a globális finanszírozási feltételek alakulásától függ. EKB-s források hasztalan igyekeztek aztán hűteni a piaci kedélyeket, mondván, Mario Draghi nem egy közelgő monetáris szigorítást vetített előre, nem tudták megállítani az euró árfolyamának és az euróövezeti államkötvények hozamának emelkedését.

A jövő héten minden szem Svédországra irányul, amelynek központi bankra (Riksbank) kamatdöntő ülést tart. Bár a svéd gazdaság az utóbbi két évben kifejezetten erősen növekedett, a Riksbank mindeddig ellenállt a monetáris szigorításnak, és tavaly február óta tartja a rekordmélységet jelentő mínusz 0,50 százalékon az irányadó refinanszírozási kamatlábat.

George Saravelos, a Deutsche Bank devizapiaci stratégája az ügyfeleknek küldött elemzésében rámutatott: ha minden jegybank egyidejűleg szigorít, a divergencia szűkül és ezért csökkennek a devizapiaci kilengések. Ezzel az egymás melletti felsorakozással mindazonáltal az a probléma, hogy a Federal Reserve már "felemelkedett a levegőbe", miközben a többi jegybank még felszállásra készül. A következő nagy kérdés a Fed " landolásának " időpontja. Egy ilyen környezetben a monetáris szigorítás összehangolása komoly kárt okozhat a dollárnak.

Az euró napi csúcspontján 1,1435 dolláron forgott csütörtökön, tavaly május óta ez volt a legerősebb jegyzés. Délután négy órakor 0,32 százalékos nyereségben, 1,1414 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt.

Az angol font árfolyama öt hete először az 1,30 dolláros küszöb fölé emelkedett, napi maximumán 1,3007 dollárt ért. A kamatlábak alakulására rendkívül érzékenyen reagáló arany unciánkénti ára az azonnali piacon 0,4 százalékkal, 1244,60 dollárra csökkent. A New York-i árupiac határidős jegyzésében az augusztusi szállítási arany ára 0,32 százalékkal 1245,18 dollárra süllyedt.