Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson. Ugyancsak előzmény nélküli, hogy az alsóházban kilenc párt foglaljon helyet.

A Cseh Statisztikai Hivatal közleménye szerint az ANO 29, 64 százalékot, a második Polgári Demokratikus Párt (ODS) 11,32 százalékot, a harmadik a Cseh Kalózpárt, amely 10,79 százalékot kapott. A negyedik helyen a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10,64 százalékkal.

A parlamentbe még további öt párt jutott be: Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-7,76 százalék), Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD-7,27 százalék), Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL-5,8 százalék), TOP 09 5,31 százalék, Polgármesterek és Függetlenek (STAN-5,18 százalék).

Ennek alapján a mandátumok megoszlása a 200 tagú parlamenti alsóházban a következő lesz: ANO 78, ODS 25, Cseh Kalózpárt 22, SPD 22, KSCM 15, CSSD 15, KDU-CSL 10, TOP 09 hét és STAN hat képviselő.

A választási részvétel 60,84 százalék volt - írta az MTI.

Milos Zeman államfő már korábban jelezte, hogy kormányalakítási megbízatást a választások győztesének ad. Zeman szombat estig a választási eredményeket nem kommentálta.

Andrej Babis közölte, hogy az új képviselőház alakuló üléséről minden parlamentbe bejutott párttal tárgyalni akar. Megjegyezte: azzal számol, hogy a tárgyalásokon a kormányalakítás is téma lehet.

A közszolgálati televízió esti vitaműsorában az ODS, a Cseh Kalózpárt, a TOP 09 és a STAN vezetői kizárták, hogy hajlandóak lennének a Babis vezette ANO-val kormánykoalícióra lépni. Az SPD, a kommunisták, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták vezetői nem voltak ennyire radikálisak, és a kormánykoalíció ügyében óvatosabban fogalmaztak.

Fotó: Napi.hu/Szabó Zsuzsanna